MOTORERS MILJÖKRAV / EURO 3

ÖVERSIKT MC

Från 2007 års modeller gäller att motorcyklar ska uppfylla kraven enligt Euro 3. Euro 2 är benämning på miljökraven för motorer i MC till och med årsmodell 2006.

Alla nya motorcyklar som säljs nu (och självklart även övriga fordon) måste uppfylla gällande norm för maximala utsläpp. De MC som omfattades av tidigare krav vid deras nyförsäljning ska uppfylla de då gällande kraven.

Att uppnå Euro 3 normen krävs i princip såväl trekammars katalysator som insprutning. De nya ljuddämparna med trekammars katalysator blir dessvärre inte så smidiga som tidigare system vilket syns tydligt på flera modeller. Det kan därför framstå som sannolikt att tro att en hel del ägare kommer att byta till eftermarknadssystem.

Då avgasreningen är en funktion av många olika delsystem bör det påpekas att miljökraven i de flesta fall sätts ur funktion om annat än original avgassystem monteras. Detta kan även innebära att förbränningstemperaturen ändras på ett sätt som inte motorn är anpassad till och kan leda till överhettningsproblem. Så du som byter ditt system ska definitivt kolla så att förgasare/insprutning är avpassat för det system som monteras. Om du byter system finns såväl Dynojet som PowerComand att tillgå. Ring oss gärna om info om såväl avgassystem som tillbehör, men då till butiken som har tel 08-7356000.

MC-Poolen Fordon