YAMAHA FZS 1000 FAZER

ÖVERSIKT MC

01

02

03

04

05

INFO

Yamaha utvidgar sitt modellprogram med en vätskekyld 1000 kubikare i gruppen sport-tourer. Det fattas ju sju hästar till gruppen supersport-maskiner. Så har den inte heller deltaboxram, vilket snarast får ses som ett måste på en supersport.

Man presenterar den i konkurrens med flera stora maskiner av samma typ, t.ex. Suzuki TL 1000 R och Honda VTR 1000 F. Skillnaden är att Yamaha väljer en fyrcylindrig radmotor i stället för konkurrenternas V-motorer. Vilken karaktär flest kunder väljer återstår väl att se men den lär nog inte direkt utgöra något allvarligt hot mot V-klassen. Yamahan borde i och för sig vara snabbast men V-motorns karaktär i mellanregistret går inte heller av för hackor.
Kawasaki presenterar också en sportig men inte extrem maskin som kan vara jämförbar, ZRX 1200 S.

Motorn är en vätskekyld 998 cc stor maskin med fem ventiler per cylinder. Den har stora likheter med YZF-R1 men har olika kamkurvor och så har Fazer 37 mm förgasare i stället för YZF-R1:s 40 mm.Den lämnar 143 Hk (104 kW) vid 10.000 rpm och har ett vridmoment på 95 Nm (9,7 kpm) vid 7.500 rpm. Motorn är upphängd med gummibussningar i ramen för att minimera vibrationerna. Avgasrören (4-1) är sammandragna till en dämpare på höger sida.

Kraften överförs via kedja.

Ramen är en dubbel vaggram i stålrör och tanken går inte ner över ramrören utan sluttar bakåt mot sadeln, ungefär som på lillebror FZS 600 Fazer. Enkelstötdämparen bak sitter i en kraftig alusving och i fram sitter en konventionell 43 mm framgaffel.

Dubbla skivor med fyrkolvsok i fram och skiva bak.

Toppkåpan har en nedåtriktad profil i samma stil som allt fler hojar idag. Om man inte kan säga att designen är extrem så snuddande nära i varje fall. Med de öppna ramrören, den spetsiga fronten och den smäckra designen av tank, dyna och ankstjärt sticker den ut med sin kaxighet. Ljuddämparens vinkel följer linjeföringen vid sadeln.

2006 ersattes FZ 1000 Fazer närmast av FZ1 som finns både med och utan kåpa.

Ring oss gärna på 08 - 735 5000 för vidare info!