MOPEDFÖRSÄKRING

ÖVERSIKT MOPEDER

För att köra moped krävs en trafikförsäkring.
Bevis om trafikförsäkringen ska medföras under färd för alla mopeder utom EU-1 (då alla utom EU-1 är oregistrerade mopeder).

Det är lämpligt att ha en stöldförsäkring på mopeden.
För att den ska gälla fullt ut krävs normalt ett godkänt lås av klass 3. Om du har valt ett försäkringsbolag som kombinerat med din bostadsort bara kräver låsklass 2 innebär inte detta att man inte kan välja ett bättre lås. Du kan t.o.m. räkna med att de få som ännu inte behöver låsklass 3 snart kommer att behöva det.
Mopedlåsen finns som skivbromslås, bygellås och kedja/hänglås. En låskedja ger dig störst möjlighet att låsa fast mopeden i något fast föremål (som räcke, träd eller stolpe) och är dessutom svåra att knäcka. En stulen moped är oftast "borta" eftersom man ytterst sällan blir stoppad av polisen. Du måste vänta 30 dagar på ersättning från ditt försäkringsbolag och att sedan du fått din ersättning hitta en motsvarande begagnad moped är nästan omöjligt. Bäst är att minska risken maximalt så att den inte stjäls.
Det kan vara lämpligt att inte välja det enklaste och mest lättöppnade låset på marknaden. Kanske värt prisskillnaden eftersom självrisken överstiger alla normala prisskillnader på låsen.
Vi rekomenderar att du väljer en kedja och alltid låser fast den i något så att mopeden inte går att lyfta iväg. Därigenom är det naturligtvis även så att det är den som låser mopeden som väljer var tjuven blir tvungen att "arbeta" och längst in i mörka gränden kanske inte är bästa parkeringsplatsen.

ABUS har en garanti för vissa klass 3 lås på upp till 2.000:- om din moped blir stulen.
Mopeden ska vara låst med ABUS lås runt ramdel mot stolpe eller liknande, du ska kunna dokumentera ägandet samt kopior på polis och försäkringsrapport och du ska ha haft en utgift för en självrisk. Låset måste köpas samtidigt med mopeden i butik. Det uppbrutna låset skall också lämnas in. Vill du ha mer exakta villkor är du välkommen att ringa oss.

Vagnskademomentet är inte rimligt att rekomendera för de billigaste bruksmopederna men kan vara lämpligt för de dyrare modellerna.
Eftersom den ger dig skydd för din egenvållade skada med en ganska hög självrisk blir det ekonomiska värdet av det här försäkringsmomentet tveksamt för lägre fordonsvärden. Överväg detta moment om du köper en dyrare moped. Försäkringsmomentet täcker också vandalisering som inte är stöldförsök.

Det är omöjligt att rekomendera ett försäkringsbolag som är bäst för alla.
Lämpligt är att ha mopedförsäkringen i samma bolag som man har hemförsäkringen i. Om du får en skada som omfattar två olika försäkringar (väskan med kläderna + mopeden blir stulna) får du en självrisk om du har ett bolag men två om du har olika bolag.
Premierna är väldigt olika mellan bolagen och även självriskerna kan skilja. Det kan löna sig att jämföra premier och villkor.

MC-Poolen Fordon