VATTENTÄTHET

PERSONLIG UTRUSTNING

TEXTILPLAGG

SKINNJACKOR

HANDSKAR

Det är alltid svårt att ge garantier för 100%:ig vattentäthet. För hur långt ska det vara vattentätt? I normalt bruk eller även i extrema situationer? Vi brukar uttrycka det som "ska du köra 100 mil i 150 på Autobahn eller ska du köra 5 mil till jobbet?". I princip alla fabrikanter marknadsför produkterna som vattentäta vilket räcker för allt normalt bruk och mycket mer. Membran-plagg läcker inte men det finns ändå gränser.

Om du vill åka så vattentätt det går, d.v.s. i normalt bruk helt torr, ska du välja Cordura, eller något av kopiematerialen, kombinerat med något funktionsmembran. Trots att vi starkt propagerar för att välja Cordura av säkerhetsskäl är det inte helt optimalt för handskar och de flesta handskar görs i kopiematerial. Om man återimpregnerar yttertyget med rekomenderat mellanrum (ett år) kan man säga att vattentätheten bibehålls. Märk att det här inte är fabrikatsberoende.

Väljer du skinn som yttermaterial kommer skinnet att bli blött (om detta inte är behandlat mot vatten med något plastmaterial vilket gör att det inte andas och inte kan återfettas). Skinn behöver återfettas för att behålla sin rivstyrka och om du fettar in plagget regelbundet kommer det dessutom att bli kraftigt vattenavvisande men tvärsom om du inte sköter plagget. Torrt läder drar åt sig vatten.
Blött skinn kommer dessutom att ge en kylande effekt vid avdunstningen även om membranet håller dig torr. Det är alltså ingen idealisk lösning men det är mycket tätare än utan membran. En skinnhandske bör kompletteras med överdragshandske för att hålla dig torr och varm länge, även när handsken har membran. Glöm inte heller att regnblött skinn inte är särskilt rivstarkt.

Trots detta görs i stort sett alla handskar med skinn i handflatan. Det har ingenting med säkerheten att göra utan handlar om att textil är halt och man får svårt att greppa gasen utan att det glider. Membranet ligger som en extra handske inuti och stoppar fortfarande vattnet. Men du får inte glömma att fetta in skinnet i handflatan med jämna mellanrum, oftare om handsken ofta utsätts för regn.

Kevlar har däremot inget med vattnet att göra. Kevlar är ett mycket starkt material som höjer handskens rivsäkerheten.

MC-Poolen