TEXTILMATERIAL-KLÄDER

PERSONLIG UTRUSTNING

MEMBRAN-JACKOR

BYXOR

Här kommer du direkt till vårt eget fabrikat McPool.

Många blandar ihop materialen som används i textilplagg. Man kan generalisera och säga att plaggen är uppbyggda i tre skikt.

Yttertyget är oftast av någon kopia av Cordura. Namnet är egentligen skyddat på samma sätt som t.ex. Volvo och ägs av DuPont (Cordura, only by DuPont är DuPonts egen slogan) men trots det förekommer en omfattande tillverkning av piratmaterial. Ibland bara falskt angivna som Cordura men vissa så finurligt namngivna att det kan bli svårt för kunden att märka skillnaden. En fabrikant använde sig 1999 t.ex. i en modell Cardura (men marknadsförde det som Cordura) som "pirattillverkats" i Taiwan och inte ska blandas ihop med DuPonts Cordura. Det finns även Condura och Kodura. Värt att notera är att Airdura tvingats byta namn till Airguard eftersom DuPont inte vill bli hopblandat med sämre kopiematerial. Det som skiljer originalet från kopiorna är rivstyrkan så vill du ha maximal säkerhet ska du välja DuPont Cordura.
All mer påkostad produktion, oavsett fabrikat, använder sig av DuPont Cordura. Det är förvånande att inte alla klädfabrikanter ens anger vilket material som använts.
För att komplicera ytterligare finns dessutom nylon i olika trådtjocklekar som anges i denierer. Denier är viktmåttet i gram för 9000 meter tråd. Cordura 1000 är alltså starkare och styvare och dubbelt så tung (tjock) som 500. Normaltjockleken för plagg i den här kategorin är 500 D(enier). 1000 D blir stelare att göra en hel jacka av men blir betydligt starkare. 1000 D används också ofta som förstärkning på t.ex. armbågar.
Vill du vara säker på rimlig kvalité ska du inte välja piratmaterialen i få Denier. S.k. Oxfordnylon är ett tunt nylontyg som inte är lämpligt att åka omkull i på asfalt och knappast någon annanstans heller.
Tänk också på att inte hela plagget behöver vara tillverkat i det material som står angivet i samlingen av "taggar". Om så bara en liten, liten andel av plagget har t.ex. Cordura kan man fortfarande ange att DuPont Cordura är använt. Men ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.
Yttertyget ska omimpregneras ungefär en gång per år för att behålla sin vattenavvisande effekt.

Under yttertyget är funktionsmembranet applicerat.
Det kan också vara av olika fabrikat och ser till att vattnet inte kommer vidare samtidigt som det tillåter vattenånga att passera. Det mest kända är Gore-Tex men efterhand har det kommit allt fler fabrikat. Om det ena praktiskt sett är bättre eller sämre är svårt att säga rakt av men att det skiljer lite mellan dessa är klart. Vissa fabrikat är bättre mot stretchning (kan bli aktuellt i ändan när du sitter på hojen) andra är bättre på annat. Idag säljs alltfler plagg i andra membran än Gore-Tex utan att det gjort att plaggen läcker eller på annat sätt fungerar sämre. Gore-Tex ger absolut bäst garantier och troligen skulle man vinna tester om andningsförmåga, så svettas du ovanligt mycket kan det vara värt att betala mellanskillnaden. Annars är membranen i praktiskt bruk lika vattentäta så om du väljer något annat välkänt fabrikat behöver du inte vara orolig. Gore-Tex är alltså inte ett namn på typen av material utan ett fabrikatsnamn. Bland de mer kända alternativen finns Sympatex, Reissa, Comfortex och Hippora. Även välrenomerade fabrikat använder "piratmaterialen" i sina plagg så det är inte alldeles lätt att säga vilket som är bäst. Säkert är i varje fall att man kan köpa en jacka med annat funktionsmembran än Gore-Tex för under halva priset mot en jacka med äkta Gore-Tex membran. Dessutom använder sig vissa klädfabrikanter av egna namn på andras membran och dessa klädfabrikanter är i allmänhet mindre benägna att upplysa om ursprunget. Det ger dessutom klädfabrikanten möjlighet att byta membranfabrikat utan att upplysa kunden om det. Är man osäker på bedömningen av kvalitén är det bra att ha i bakhuvudet att Gore-Tex inte säljer sitt membran till en tillverkare bara för att de vill köpa det. Gore-Tex kräver att få gå igenom plagget i sin helhet för att bedöma vattensäkringen i sin helhet. Uppfyller inte plagget Gore-Tex krav får tillverkaren välja något annat membran eftersom Gore-Tex inte vill riskera sitt rykte. Den kvalitétsgarantin kostar en slant samtidigt som man kan säga att seriösa importörer med andra membranfabrikat ändå har täthetsgaranti.

Inuti plagget syr man i två foder.
Det första är skyddsfodret så att man inte mekaniskt skadar membranet. Om man vill ha bästa andningsfunktion bör inte detta foder vara för tätt, helst ska det vara av nät-typ (mesh).
Det andra är det värmande eller kylande fodret. Att sådana ska vara löstagbara är väl idag närmast ett krav. Det som kyler har Outlast och det som värmer har oftast Thermolite.
Vi har valt att inte sälja jackor som saknar urtagbart foder. Dessutom har det en hygienisk funktion att kunna tvätta innerfodret, jackan tvättar man sällan.

Apropå tvätt så vill vi påpeka att plaggen inte lämpar sig för maskintvätt. Och framför allt; centrifugera inte plaggen och använd inte torktumlare. Handtvätta, dropptorka och använd de speciella tvättmedel som finns så får du maximal livslängd i ditt plagg. Använd absolut inte sköljmedel. Denna rekomendation ger vi trots att vissa andra fabrikanter inte avråder från maskintvätt, det fungerar med skonprogram men förkortar plaggets livslängd.

I vårt sortiment av Gore-Tex kläder hittar du plagg från YOKO. Det finns naturligtvis ett antal jackor med olika detaljlösningar.

Sortimentet av kläder med andra membranfabrikat är betydligt mer omfattande. Vi har ett av marknadens bredaste sortiment. Vår mest sålda jacka -2003 i den här kategorin är McPool Cumulus med Reissa-membran men vi säljer också mycket av Jofama och Halvarssons plagg med Dryway-membran.

Vår stora säkerhetssatsning på McPool gör vi för din skull. Vi använder grövre och starkare material, förstärker med Kevlar och använder kylande foder i vissa modeller.
När du väljer plagg och diskuterar säkerhet måste du vara medveten om att om du stoppar metallföremål som telefonen, mynten och nycklarna i fickan minskar din säkerhet!

Plaggen i McPool-serien har Reissa-membran, förstärkningar, löstagbar extra innerkrage, löstagbart foder och många andra vettiga detaljer. De flesta har kevlarförstärkningar på lämpliga ställen och vissa betydligt mer. Alla våra modeller har CE-skydd (1621-1) i axlar/arbågar/knän och kan kompletteras med ryggskydd (1621-2). Vårt eget fabrikat McPool kan vi sälja ruskigt billigt utan att pruta på kvalitén. Tvärsom, vågar vi påstå, är det få fabrikat som väljer så påkostade material och inget oss veterligen i den prisklass vi erbjuder dig kläderna för. Dessutom är vi stolta över att vara marknadsledande till Stockholms trafikskolor och har även sålt till bilprovningen och polisen. Titta vidare i listan på vårt sortiment!

MC-Poolen