STÖVLAR

PERSONLIG UTRUSTNING

TILLBEHÖR PERSONLIG UTRUSTNING

SORTIMENT STÖVLAR

Hos oss hittar du stövlar, kängor och boots med eller utan membran.

Med stövlar menar vi de stövlar som är anpassade i första hand till vanligt åka. Normalt har du stövlarna innanför textilbyxor men utanpå skinn. Det finns stövlar med snörning (snabblåsning och överlappning med kardborreknäppning) samt med blixtlås.
Vi har ett flertal modeller så att du kan välja mellan smalare eller bredare läst, blixtlås eller snörning. Normalt är dessa stövlar helt svarta. Ljusa färger är olämpliga eftersom de lätt blir smutsiga och är svåra att få fräscha igen.

Nästan alla stövlar har vattentäta membran, men som med annan MC-utrustning är det svårt att garantera att det inte kan komma något vattenläckage även om tillverkarna gärna hävdar annat. De är dock betydligt tätare än de stövlar som saknar detta membran och med vanligt språkbruk kan du kalla dem vattentäta. Det är rimligt att välja en stövel med membran eftersom det gör att du lugnt kan åka vidare när det börjar regna, speciellt om du valt textil eller skinnkläder med membran. Väljer du stövlar utan membran bör du investera i ett par stövelöverdrag.

Sportstövlar är ofta mer färgglada än övriga kategorier. De kan vara färganpassade till ett visst skinnställ men det finns också mer neutrala färgsättningar. Stövlarna är förböjda, har skrapskydd och sportstövlarna tenderar att bli mer avancerade. Priserna är därför lite högre än stövlar i övriga kategorier.


Kängor har kortare skaft och kraftigare mönstrad sula. Många customåkare väljer kängor eller boots eftersom dessa passar bättre stilmässigt med deras normala utrustning. Även de som har kraftigare vader har lättare att hitta bra passform här jämfört med stövlar.

Boots (Engineering boots eller s.k. HD-boots), har oftast högt skaft utan blixtlås eller snörning. HD-boots kallas de med huggen tå, slät sula som kan vara i läder (den bör man sula för bättre hållbarhet) medan engineering boots har rundad tå och kraftig sula. Någon av dessa eller en känga väljer de flesta customåkare.

Väljer du att använda en innersula förlänger du livslängden på stövlarna en hel del.

Stövlar måste skötas! Smörj in regelbundet. Det går inte att säga någon intervall men ca 2 - 3 gånger per säsong är rimligt.
Har de blivit blöta ska de torka i rumstemperatur och smörjas in efteråt, gärna medan de är lätt fuktiga. Smörjer du in för mycket tar inte skinnet åt sig allt fett och det är bara att torka och putsa av.

ANVÄND ALDRIG PREPARAT SOM INNEHÅLLER SILICON. Visserligen blir stövlarna täta men eftersom du lagt en hinna ovanpå lädret så kan det inte ta åt sig fett igen. Efter en sådan behandling torkar och spricker lädret fort men vi får i och för sig sälja ett nytt par till dig.

MC-Poolen