SÅ SKA PLAGGET SITTA

ÖVERSIKT PERSONLIG UTRUSTNING

STORLEKAR

Många reagerar på att storlekarna i MC-kläder inte stämmer med vanliga konfektionsstorlekar och det kan nog till viss del stämma.

Varje fabrikant/importör har sina egna mått eftersom det inte finns någon standard för vilka mått som ger en viss storleksbeteckning. Vissa plagg är följaktligen små, smala, vida eller stora trots att de alla heter samma storlek.
När du provar skor vet du säkert att de inte sitter bäst de första veckorna. Så är det också med skinnkläder, speciellt overaller och byxor. Jackorna är inte lika knepiga eftersom du inte töjer på den på samma sätt.

Plaggen ska väljas mindre än du tror. Räkna med att ett skinnställ töjer sig ca en storlek i vidd. Längden på ärmar och ben kommer att bli något kortare, hur mycket beror på vilken typ av vadderingar som finns. Lårvidden måste räcka till i sittande ställning, liksom rygg-, ben- och ärmlängd. Det sista tacklar du med stövlar och handskar. Väljer du för kort kommer eventuella skydd att hamna galet. Det är också viktigt att inte vidden på ärmen vid axeln är för klen. Det är inte bekvämt om det skär in i armhålan och det måttet ändrar sig inte med användning.

De flesta vill ha plats för vanliga kläder under. Du kan inte få ett plagg, oavsett vilket men i synnerhet en overall, att sitta bra med alternativen inget och mycket kläder under. Välj efter normalfallet som för de flesta är tunna byxor/college. Behöver du mer värme än så är det vettigare att ta en jacka utanpå. Det finns s.k. teamjackor eller varför inte ta en gammal jacka som du inte längre är rädd om. Om du väljer extra stort kommer du att sänka säkerheten eftersom plagget då kan vrida sig runt kroppen vid en olycka. Vi vill understryka att hög kvalité på plagget inte är det enda som betyder något för säkerheten. Titta gärna på tävlingsbanorna, där hittar du inga förare med hängande ställ.

När det gäller hängselbyxor ska du tänka på i stort sett samma saker som när du provar skinnställ.
Jeans i rålängd ska räcka till i benlängd när du sitter på hojen. De sys så att längden ska räcka till för alla och de flesta behöver kapa av en bit. Klipp av (tänk på att benlängden krymper ca 2 cm efter en tids användning!) och fäst alltid sidosömstrådarna så att dessa inte revar upp sig, sy upp eller limma.

Alla skinnplagg sys med för stora foder. Detta gör man eftersom skinnet kommer att töja sig och om fodret är exakt kommer det att spricka. Om du väljer extra trånga plagg kommer dessa att töja sig extra mycket och då kan fodret spricka utan att det är något kvalitétsfel.

Textilplagg ska väljas i rätt storlek. Dessa töjer sig inte. Väljer du jackan för stor kommer den att blåsa upp i ryggen och det är inte bekvämt. Du kommer inte att behöva tjocka kläder under, det är mer troligt att du vill ta ur fodret varma dagar och då känns naturligtvis plagget ännu större. Straps på ärmar (de drar åt ärmvidden) är bra för att fixera t.ex. skydd på ärmbågar. Även här ska inte ärmhålets öppning vara för trångt.

Eftersom plaggen är sydda för att sitta i är i allmänhet rygglängden i stående ställning överdrivet lång och vid. Du får normalt plats med ryggskydd (som helst sitter fast på kroppen och inte i plagget) utan problem och vill du öka säkerheten är ryggskydd ett vettigt tillbehör.

När du stoppar ner alla grejor som mobiltelefon, nyckelknippor och pennor i dina fickor måste du vara medveten om att det inte direkt höjer säkerheten. En penna i innerfickan kan vara direkt livsfarlig när du åker omkull och det är knappast heller någon höjdare att ha nyckelknippan mellan sig och vägen om man åkt omkull.

MC-Poolen