McPOOL CE - SKYDD AXLAR/ÄRMBÅGAR/KNÄN -2009

PERSONLIG UTRUSTNING

GORE-TEX JACKOR

MEMBRAN-JACKOR

BYXOR

ALLA McPOOL PLAGG

CE-skyddet för axlar/ärmbågar/knän ovanifrån

CE-skyddet för axlar/ärmbågar/knän underifrån

CE-skyddet ovanifrån

CE-skyddet underifrån

"Skydd" är ett ord som i sammanhanget med kläder för motorcykelbruk endast får användas för de skydd som genomgått tester och klarat den gemensamma europeiska normen för säkerhet, CE. Allt annat måste kallas för något annat, t.ex. ilägg.
Se inte CE-skyddet som en säkerhetsgaranti för plagget som helhet, den totala säkerhetsnivån är betydligt mer komplex än så. Självklart ska du välja ett plagg med CE-skydd, allt annat är bara dumt (utan att vara elak) men du måste inse att det finns fler säkerhetsaspekter. Och vissa av dessa aspekter kan bara du själv påverka.

Till McPool passar (eller ingår) de böjliga CE-godkända skydden från Leidel&Kracht (tysktillverkade skydd) som med god marginal klarar normen. De flesta kunder föredrar böjliga skydd då de ger betydligt högre komfort jämfört med skålade skydd.

Normen anger bland annat att skyddet efter slagprov på sex ställen inte får släppa genom en högre kraft än 35 kN i genomsnitt för dessa sex slagprov och samtidigt inte mer än 50 kN på något enstaka slagprov.

Det finns dessutom en icke tvingande norm (EN 13595:2002) om skyddens möjlighet att flytta sig med en dragkraft av 20 Joule. Det finns däremot ingen norm om vilken storlek och passform på plagget som du ska välja. Det är lite värt att skyddet i plagget inte flyttar på sig om du väljer ett plagg som flyttar sig på kroppen i stället.
Då skydden normalt sätts fast i fodret finns nästan alltid en risk att skyddet/fodret flyttar sig, men det är yttertyget som drar med sig fodret. Sys fickan fast i yttertyget finns risken att yttertyget (=skyddet) vrider sig runt kroppen och det är det som hakar i yttertyget (friktionen mot vägbanan) som vrider detta. Används kardborre som fastsättning kan skyddet släppa från denna samtidigt som kardborren måste sitta fast i något. Det är därför svårt för en fabrikant att garantera att inte skyddet hamnar på fel ställe i ett olycksförlopp, normen till trots, eftersom fabrikanten inte kan påverka ditt val av storlek och övrig passform. Det som fabrikanten kan påverka är tygets rivtålighet, sömnadskvalité och val av sömmar, och därmed sannolikheten för att plagget inte brister under olycksförloppet. Brister tyget sitter sannolikt inte skyddet kvar heller, vare sig det sitter fast i yttertyget eller fodret.
Det är, enligt vår uppfattning, mer sannolikt att skyddet sitter mer korrekt om det sitter i fodret jämfört med om det sitter i yttertyget, eftersom yttertyget normalt vrids mer än fodret. Därför är det viktigt med både tygkvalité och förstärkningar på utsatta ställen. Därutöver måste du som användare förvissa dig om att inte plagget väljs så stort att det i onödan kan vrida sig runt kroppen men ett åtsittande plagg av svagt tyg med förstärkningar behöver inte heller vara bra. Det är självklart den svagaste länken som brister. En från fabrikanten påverkbar metod är att förse plagget med kompressionsremmar för ärmvidd. Det är du som användare som drar åt dessa. Vi vill gärna påpeka detta för dig som diskuterar din säkerhet seriöst.
Generellt sagt väljer många alltför stora plagg samt plagg med "loose fitting" i kombination med dåliga yttertyger och kanske dessutom med bristfälliga sömmar/sömnadskvalité. Du väljer kanske dessa därför att de ofta säljs billigt och du inte kan se eller inse skillnaderna. Sådana storleksval eller val av plagg kommer inte att ge dig maximal säkerhet. Det är därmed inte sagt att det dyraste plagget är det säkraste. Använd kompressionsremmarna och undvik framför allt textilplagg som saknar sådana. (Glöm inte heller bort vad du stoppar i fickorna!)

Du känner säkert till CE från andra produktgrupper. Tar du t.ex. el så får bara elektriska apparater som är CE-godkända säljas i Europa.

Skiftet i norm kom i slutet av 90-talet. Innan dess förekom ofta Temperfoam som säkerhetshöjande material. Fortfarande används Temperfoam på vissa ställen (höfter på byxor är ett vanligt förekommande ställe) och Temperfoam har klart säkerhetshöjande effekt även om det inte når upp till CE-normen.

Regelverket för att skyddet ska bli CE-godkänt är omfattande. Det blir här svårt att gå in i detalj på normuppbyggnaden men mycket kortfattat och förenklat kan sägas att normen endast godtar absorberande skydd. Orsaken till detta är att det oftast är slag vi utsätts för i olyckstillbud. Det är då viktigt att en så liten del som möjligt av slagenergin når kroppen. Hårda skydd av plast fördelar bra och absorberar dåligt, men lämpar sig utmärkt på tävlingsbanorna där man oftast bara glider. Det kan alltså finnas olycksförlopp där en viss typ av skydd eller ilägg skyddar annorlunda än normen är tänkt.

Hösten 2001 kom så CE-normen 1621-2 för ryggskydd (som dessförinnan inte omfattats i begreppet). Det kom därför en hel del nya skydd då och många gamla skydd höll inte måttet och försvann. Det kan vara klokt att förvissa sig om att det ryggskydd man använder omfattas av normen.

När en jacka anges ha CE-skydd kan man i princip säga att jackan har CE-godkända skydd i axlar och ärmbågar. Ryggskydd är normalt tillval och till flera fabrikat kan man köpa ett ryggskydd som går att stoppa i en ryggficka. Bäst ur säkerhetssynpunkt är ett separat ryggskydd som du sätter på kroppen. Om yttertyget/skinnet brister har du ytterligare ett lager som kan absorbera energin. Har du skyddet i plagget försvinner kanske detta om plagget brister men det bättre skyddet som hänger kvar i garderoben skyddar dig inte alls. Latmasken har även den en stor betydelse. Det är kanske på väg till kiosken som det händer, du skulle ju bara en kort sväng i dina jeans, jacka och utan ryggskydd. I det läget är ryggskyddet i jackfickan att föredra.

Glöm aldrig att du som frågar efter skydden som första fråga gör en dundertabbe. Skyddet skyddar aldrig längre än vad yttermaterialet tål innan det brister. Kolla därför först att väljer ett plagg med högklassigt yttermaterial och god sömnadskvalité. Sen kan man börja prata om slagskydden i sig.

Tyvärr kan man nog också tillägga att de skydd som inte har läsbara stämplar och fabrikant ger ett tveksamt intryck. Om fabrikanten lagt ner stor möda och energi på att få skyddet att uppnå normen och dessutom betalt bra för alla tester varför är man då inte mån om att få detta att framgå på skyddet? Normen heter 1621-1 och skyddet har ett registreringsnummer. Lyft ur skyddet ur plagget och kolla, lita inte alltid på uppgifter på i första hand billiga plagg av mer okända fabrikat.

Skydd för McPools plagg. Fliksystem gör skydden mycket följsamma. Ingår i alla jackor/byxor i textilgruppen. Samma skydd används till axlar, armbågar och knän. Kan även köpas separat

 

 

100:-/st för dig som vill ha fler.

McPool´s CE-godkända skydd

MC-Poolen