SKINNSTÄLL

 PERSONLIG UTRUSTNING

 SPORTSTÄLL

 RACE-STÄLL (ej delbara)

Skinnställ har i dag i stor utsträckning ersatts med textilplagg. Att skinn i sig har större rivstyrka än textilierna är idag inte helt sant eftersom textilmaterialen och tekniken runt dessa utvecklats i rask takt. Trots det kan man säga att ett rätt infettat men inte blött skinnplagg i ordentlig skinntjocklek (minimum 1,3 mm) och där skinnet lagts i sin slittåligaste fiberiktning har högre rivstyrka än textilplagg i riktiga material. Men man måste vara medveten om att olika textilmaterial också skiljer i rivstyrka (rätt mycket dessutom) så det blir många faktorer att ta hänsyn till i jämförelsen. På tävlingsbanorna används enbart skinnplagg som optimerats i storlek och skinnkvalité men dessa hittar du inte i budgetprisklass.

Vi gör nu om indelningen av våra plagg eftersom textilplaggen utgör majoritens val. Därför minskar också utbudet på skinnställ från de olika fabrikanterna och framför allt de billigare skinnställen har nästan helt utgått hos alla fabrikanter.

Du hittar numer hela overaller som är delbara med blixtlås i midjan under rubriken sportställ, raceställen är inte delbara och har ofta nackpuckel och under lösa skinnställsdelar de skinnställ som du själv kombinerar ihop med jacka/byxa.

Det finns ställ i både getskinn och nötskinn. Det är svårt att jämföra rivstyrkan eftersom den dessutom beror på andra faktorer som skinnets tjocklek och, inte minst viktigt för sömmarna, skinnets jämnhet. Get är segare och skärs tunnare vilket ger ett lättare ställ med bra rivstyrka men nästan alla skinnställ sys i nöt. Sämst anses piskat buffelskinn vara och vi har valt att inte sälja ställ med för dålig skinnkvalité. I princip kan man säga att ju skönare och mjukare skinnplagget är från start desto sämre är säkerheten.

Tänk också på att skinnet förlorar sitt försprång i säkerhet mot textilplaggen om skinnet blir blött. Efter en timme i regn har du bara bråkdelen av skinnets rivstyrka kvar! Du måste alltså använda regnställ när det regnar om du vill bibehålla rivstyrkan.

Stället ska väljas med de kläder du normalt tror dig behöva under, vanligtvis jeans/college. Raceställ/sportställ ska väljas för tunnare plagg under. Behöver man mer värme är det vettigare att ta en team-jacka eller någon gammal oöm jacka utanpå stället. Att få bra passform med både tunnare och tjockare kläder under blir inte lätt.

Det är vanligare än du tror att välja i största laget. Många tänker inte på att skinn töjer sig vilket gör att ett nytt ställ ska sitta tajtare än du vill att det ska sitta sen. Räkna med att stället töjer sig en storlek, men det töjer sig mest där det behövs (ända och knän). Jämför gärna med ett par skor, de sitter inte heller skönast första veckorna.

Passformen är viktig för säkerheten! Väljer du skinn för säkerhetens skull får du absolut inte välja för stort, det är ett alltför vanligt misstag.

MC-Poolen