SÄKERHETSNIVÅER PÅ MCPOOL TEXTIL-PLAGG

PERSONLIG UTRUSTNING

MEMBRAN-JACKOR

MEMBRAN-BYXOR

Vi arbetar konstant för att öka din säkerhet genom att använda såväl avancerade material som genomtänkta produktionstekniska lösningar.

Först och främst kompromissar vi inte med yttertygernas kvalitét. Det är otvetydigt så att om fabrikanten använder ett svagare yttertyg så är det lättare att slita itu än om ett mer avancerat material används. Tyvärr är det mer avancerade Cordura® även dyrare än kopiorna, det är ju därför kopiorna överhuvudtaget tillverkas. Och det är därför som billigare plagg alltid tillverkas av kopiematerial. De görs för att se ut som originalet men har tyvärr inte av samma rivtålighet eller annorlunda sagt, säkerhet. Förstärkningar hjälper till viss del, men tillsammans med ett svagt yttertyg ger det inte ett särskilt säkert plagg i sin helhet enligt principen att ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.
Man kan också tillägga att grovleken på tråden i tyget (det som mäts i Denier) har betydelse för säkerheten. Ju högre tal desto säkrare tråd. Men det svagare tyget (sämre nylonrecept) med grövre tråd är inte nödvändigtvis bättre än det starkare tyget med klenare tråd och det beror på nylonets sammansättning. Många kvinnor har erfarit detta då vissa nylonstrumpor aldrig håller då receptet på tråden är bristfälligt.
Tänk på att namnet Cordura, som är ett registrerat varumärke, ofta missbrukas. Det är inte säkert att säljaren menar att det är Cordura bara för att han använder det begreppet. En Cordurajacka är dyrare, men säkrare, än kopiorna. Det ska mycket till för att en Cordurajacka ska kosta mindre än 3.000:- men oftast är prisnivån minst 4.000:- och ibland ca 8.000:-, och detta är enbart för jackan. Kombinationer byxa/jacka för ca 2.000:- är definitivt kopior med tveksam säkerhetsnivå.

Det andra viktiga delmomentet är sömmarnas konstruktion och trådkvalitén. Ett aldrig så bra yttertyg hopsytt på ett dåligt sätt med svag tråd ger dig inte ett särskilt säkert plagg. Nu kan man väl rimligen påstå att kombinationen påkostat tyg och dåliga sömmar knappast förekommer men kombinationen svagt yttertyg med bra respektive dåliga sömmar finns. Tråd och sömmar är dessutom olika saker men du kan byta ut order sömmar mot tråd så blir resonemanget detsamma Dåligt tyg, dåliga sömmar och dessutom dålig tråd ger dig sämst odds att klara dig bra i en olyckssituation.
Vi använder inga svaga trådar och vi syr i allmänhet alla viktiga sömmar som parallellsömmar (jeanssömmar). I vissa fall använder vi även trippelsömmar som inte är något enhetligt begrepp. Använder vi trippelsömmar är den dolda centrerade tråden Kevlartråd. Bara för att plagget märks "tripple stitch" är inte det en garanti för bästa möjliga sömnadskvalité.

Den tredje viktiga aspekten är vilka material som använts till förstärkningar, om det nu alls finns några.
Enklare plagg kanske har s.k. padding. Det innebär att man gjutit in skumgummi i plagget för att forma det på ett attraktivt sätt. Hjälper lite grann men inte särskilt mycket bättre än tyget i sig.
Mer avancerade plagg har förstärkningar med dubbelt tyg eller tyg av starkare typ på utsatta ställen som axlar, ärmbågar och knän. Hur mycket dessa hjälper blir beroende på vilket material som använts och hur det sytts fast.
Även Kevlar används. Detta kan sitta utanpå eller inuti plagget och är ett av de starkare förstärkningsmaterialen. Kevlar finns dock i olika varianter och tjocklekar så vilken typ av Kevlar som används har också betydelse.

Förstärkningsmaterial, utöver padding, som vi använder till McPool är kraftig nylon, Kevlar, Teramid och carbon i olika kombinationer. De plagg som har alla dessa lager blir i princip också de säkraste.

Omfattningen (ytan) av dessa förstärkningar har också betydelse.

Vi delar in våra jackor i fem nivåer.

1 :Det är bara på någon enstaka modell vi inte använder DuPont Cordura som yttertyg. Dock förstärker vi i så fall plagget mer än normalt för att i möjligaste mån motverka det svagare yttertygets egenskaper. Detta anser vi vara den enklaste nivån och det är den mest förekommande bland andra fabrikat. Alla kvalitétsfabrikat har Cordura som yttertyg i sina prestgemodeller.

2: Nästa nivå har enbart DuPont Cordura med padding-förstärkningar. Då Cordura är det rivtåligaste tillgängliga materialet (med rimlig samstämmighet från testande parter, enligt DuPont 7 gånger starkare än nylon) ger detta en högre säkerhetsnivå än allmänt på marknaden.

3: Vår mest sålda nivå har förstärkningar i nylon eller Carbon på utsatta ställen.

4: Vår näst högsta nivå har hela ärmarnas utsida (på insidan av tyget) samt oket på ryggen förstärkt med Kevlar.

5: Vår högsäkerhetslinje har hela ryggen samt ärmarna som strutar förstärkta med Kevlar.
På vår jacka Race är därutöver axlar och ärmbågar förstärkta med carbon inneslutet i Teramid (ett Kevlarförstärkt tyg). Det innebär Carbon, Teramid, Cordura 1000 samt Kevlar innan du ens når CE-skyddet. Förmodligen starkare än det mesta i skinnväg som är normalt skött och definitivt säkrare än dåligt skött och/eller regnblött skinn.

Byxorna delar vi in i tre grupper.

1: Med förstärkningsmaterial enbart på knän, oftast Kevlar i kombination med DuPont Cordura 1000.

2: som 1 men därutöver med Kevlar i ändan och på knän

3: På våra top-of-the-line byxor lägger vi kevlarförstärkning på insidan av yttertyget ungefär som trekvartskalsonger, alltså runt stussen och ned till strax under knän.

Vi vill även påpeka att nivåerna ska tolkas som förenklade indelningar och inte att varje enskilt plagg har exakt dessa lösningar, dock i så fall andra med motsvarande funktion.

För både byxor och jackor kan därutöver nämnas att högre säkerhetsnivåer har större paartier med Cordura 1000.

Först när du klarat av vilken säkerhetsnivå plagget har kan du börja tänka på slagskydden, de som alla kallar CE-skydd, det som många felaktigt tolkar som plaggets säkerhetsnivå. Det är sällsynt att det busas med kvalitén i dessa men trots allt förekommer även det. Tänk på att vissa CE-skydd med nöd och näppe klarar testerna och andra klarar dem med bred marginal. Oseriösa tillverkare gör kanske ett bra skydd för testning och ett dåligt billigare skydd till dig, alt för att spara pengar. Så du som börjar säkerhetskontrollen med att klämma på skydden måste vara medveten om att skydden bara sitter på plats så länge plagget inte brister. Det är också därför som ett ryggskydd i första hand ska sitta på kroppen och inte i plagget.

Det tål dessutom att sägas att storleksvalet påverkar säkerheten. För stora plagg som kan vrida sig runt kroppen är inte någon optimal säkerhetslösning. Vad som kan hända med pennan i innerfickan vill du förmodligen inte ens räkna ut.

Och trots allt kan även de bästa material och sömnadslösningar brista i vissa situationer.

 

MC-Poolen