RÅLÄNGD

PERSONLIG UTRUSTNING

SKINNJACKOR

BYXOR

Rålängd innebär att byxans längd är så väl tilltagen att den räcker för i princip alla. Sådana byxor har inte någon tvärsöm i nederkant av byxbenet.

Du väljer byxan med utgångspunkt från midjevidd och passform över höft och ända. Benlängden kapar du så att längden blir rätt för just dig.

När du kapar byxan måste du tänka på att du sitter på hojen och då går det åt lite extra benlängd, klipp alltså inte för kort! Dessutom kortas alltid benlängden något efter en tids användning då skinnet veckar sig något vid knän.

Beroende på plagg så klipper man bara rakt av eller så klipper man och viker upp nederkanten. Där kan man ettdera sy en söm eller limma.

När du klipper av byxan och du kommer till sidosömmen klipper du ett "U" runt den (så att skinnet vid sömmen blir några cm längre än den längd byxan ska ha). Sedan revar du upp tråden till rätt längd, klipper av nämda "U" så att kanten blir rak och knyter ihop trådarna. På så sätt slipper du att sömmen revar upp sig (vilket den lär göra om du bara klipper tvärs över sömmen).

Har du valt en stringbyxa (med snörning i sidan) omöjliggör i princip snörningen andra alternativ än att bara klippa av till rätt längd.

MC-Poolen