PRO-TEC

PERSONLIG UTRUSTNING

MEMBRAN-JACKOR

MEMBRAN-BYXOR

Pro-Tec är ett av de yttertyg som används i textilplagg för motorcykelbruk.

Pro-Tec tillhör mellangruppen av textilier ur säkerhetssynpunkt. Se även vidare under DuPont Cordura.

För att förstå uppbyggnaden av ett textilplagg måste man skikta plagget. Yttertyget är det lager som står för rivstyrkan i plagget. Det finns ett flertal olika yttertyger av skiftande kvalité.

Många tror att funktionsmembranet är det yttre tyget men de textilplagg som har membran för vattentäthet har detta under yttertyget. För att inte slita sönder membranet måste det finnas ett foder som skyddar. Se vidare under funktionsmembran.

Pro-Tec, liksom DuPont Cordura, mäter vikten på fibrerna och anger detta som ett värde i Denier, t.ex. 500 d. Det anger då tygets tjocklek som också styr rivstyrkan. Ju lägre tal desto klenare väv och omvänt ger högre tal starkare väv. Många av oss vill att plagget ska vara smidigt men det är svårt att uppnå dettta utan att ge avkall på säkerheten. Den vanligaste tjockleken för MC-bruk är 500 d och anses vara en rimlig avvägning mellan rivstyrka och smidighet.

För att förstärka plaggen ytterligare används ofta starkare material på utsatta ställen (axlar, armbågar, knän, handflator) för att inte plaggen ska kunna slitas sönder vid ett olyckstillbud. Ett vanligt förekommande förstärkningsmaterial är Kevlar men även skinn fyller motsvarande funktion.

Under yttertyget sys ofta fickor som man kan lägga skydd i. Nuvarande norm för skydd lyder under den gemensamma europeisk normen, CE. Skydden står för slagskyddet.

MC-Poolen