KEVLAR®

PERSONLIG UTRUSTNING

GORE-TEX JACKOR

MEMBRAN-JACKOR

BYXOR

Kevlar är ett material som används till förstärkningar och värmeskydd på utsatta ställen. Kevlar är ett registrerat varumärke.

Kevlar tillverkas av DuPont och är ett material som inte inom rimliga temperaturintervall påverkas av värme.

Kevlarfibern är, relaterat till stål, fem gånger starkare i samma vikt. Kevlar används även till exempelvis skottsäkra västar, hjälmar, slakteriutrustning och andra produkter som kräver extrem säkerhet. Kevlar är i princip omöjlig att penetrera, riva sönder eller värma sönder. Kevlar kan formas på ett otal olika sätt och förekommer såväl som tråd och fasta mattor.

De två vanligaste formerna av Kevlar i motorcykelsammanhang är ettdera som väv vilken blir som ett "vanligt" tyg, andas och är extremt rivtåligt och försvårar även genomträngning av vassa föremål. Det andra är som en grov matta vilken har samma materialegenskaper men inte andas.

Då speciellt textilkläder och handskar ibland behöver förstärkas använder många fabrikanter Kevlar för detta ändamål eftersom ett stort antal kvalitetsfabrikanter uppfattar Kevlar som ett mycket starkt och lämpligt material för detta ändamål. Då Kevlar är så extremt starkt (skyhögt starkare än ytteryger även av bästa kvalité) kan du räkna med att det i stort sett är omöjligt att komma igenom. Tänk på att ett förstärkt svagt yttertyg inte är starkare än sin svagaste länk, d.v.s. det svaga yttertyget. Väg absolut in dessa övriga faktorer som tygkvalité och sömnadskvalité i den totala säkerhetsbedömningen av plagget.

Vanliga ställen är axlar och armbågar på jackor och handflator på handskar. På textilbyxor används även Kevlar på insidan av benen längst ner för att förhindra värmeskador från avgasrör.

MC-Poolen