KEVLARFÖRSTÄRKNINGAR

PERSONLIG UTRUSTNING

MEMBRAN-JACKOR

MEMBRAN-BYXOR

För att ytterligare höja säkerheten i våra top of the line modeller har vi börjat använda oss av hela partier med Kevlar.

Kevlarförstärkningarna är inte avsedda att skydda plagget utan att skydda dig bättre den dag du kör omkull. Därför syns inte dessa förstärkningar på utsidan av plagget.

Grunden för tekniken är de Kevlarförstärkningar som redan idag förekommer på många plagg på utsatta ställen utvidgas att omfatta hela partier som man kan förmoda kommer att få utstå stora påfrestningar vid ett olyckstillbud.

På nästan alla McPool plagg använder vi dolda förstärkningar på knän, armbågar och axlar. Kevlaren ligger under DuPont Corduran och skyddar mot det som nästan alltid händer, man slår i och nöter på tyget på dessa utsatta ställen.

På jackmodellerna Race och Revolution är hela ryggen förstärkt från kragen och hela vägen ner till midjan. Glider man på asfalten glider man oftast på ryggen. Armarna skyddar man sig med instinktivt och vilken del av armen som får utstå mest stryk är svårt att förutsäga. Armarna skyddas med Kevlar som sytts till en "rör". Kevlaren är ihopsydd med kevlartråd.

På byxmodellerna Traffic och Adventure är byxorna förstärkta med Kevlar som går från midjan ner till strax under knäna på såväl fram som baksida. Nedersta delen av byxan skyddas av stövlarna.

Glöm inte att tekniska lösningar för att höja säkerheten ändå utgår ifrån en befintlig konstruktion som kan ha varierande kvalité. Jämför även tygets rivstyrka och stirra dig inte blind på vissa speciella lösningar utan att ta hänsyn till tygets kvalité. Det har betydelse för din säkerhet om du väljer DuPont Cordura eller enklare kopiematerial. Värt att undvika är plagg som inte ens har specificerade yttertyger.

Om plagget försetts med CE-skydd avser dessa slagskydd för utsatta ställen. Dessa har ingenting att göra med ovanstående resonemang om rivstyrka annat än genom det faktum att skydden inte finns där när plagget har brustit. Av detta skäl är det också lämpligast med ett ryggskydd som sitter på kroppen och inte i plagget.

Vi menar att kombinationen av starkt yttertyg med Kevlar under ger dig ett mycket gott skydd även om alla plagg brister vid tillräckligt hög belastning. Kombinationen Cordura/Kevlar ger sannolikt bättre skydd än ett kvalitétsställ i skinn (då menar vi minst 1.2 mm skinn) som inte varit utsatt för väta. För då håller inte skinnstället alls så bra som du tror. Du har bara ca 20% av skinnets rivstyrka kvar efter en timme i regn, värt att tänka på som byter ut regnstället mot ett skinnplagg med funktionsmembran.

MC-Poolen