INREDNING I HJÄLMAR

PERSONLIG UTR

JET-HJÄLMAR

PLASTINTEGRAL

GLASFIBER-INTEGRAL

ÖPPNINGSBARA

Det skiljer mycket mellan olika hjälmars inredningar.
Det har betydelse både vad gäller passform och livslängd. Ventilationen behandlas separat.

Vi behöver dela in hjälmarna efter deras skalmaterial. Då en plasthjälm har väsentligt kortare livslängd är det ytterst sällsynt att fabrikanten kostar på dessa hjälmar lika mycket i inredningshänseende som man gör på en glasfiberhjälm.

Alla hjälmar har ett lager av frigolit närnmast skalet, därefter skumgummi och närmast skallen ett komfortlager av tyg/plysch etc. Frigolitens uppgift är att dämpa slaget, skumgummits ska ge anpassning till skallen och tyget ska ge en komfortabel känsla.

Frigoliten ska dämpa slaget om du råkar ut för en olycka. Då glasfiberskalen generellt är styvare än plastskalen används generellt mjukare frigolit i glasfiberhjälmar. Plasthjälmarnas mjukare skal kompenseras med högre densitet på frigoliten (=hårdare) vilket gör att anpassningen till skallens ojämnheter tar längre tid. All frigolit komprimeras och kommer att anpassa sig efter just din skalles ojämnheter. Dessutom arbetar vissa fabrikanter med skiktad frigolit för ytterligare högre säkerhet. Frigolitens livslängd beräknas till ca 5-7 år men påverkas av saltet i vanlig svett varför tvättning av inredning/hjälmhuva förlänger användningstiden lite grann.

Ju billigare hjälm du väljer desto tjockare är lagret med skumgummi. Oftast är dessa hjälmar av plast men tjockare skumgummilager förekommer även på billigare glasfiberhjälmar. Skumgummit känns bekvämt när du provar hjälmen i butiken men tappar ganska snabbt sin spänst och gör att hjälmen fortare tappar formen och en sådan hjälm upplevs snabbare som allmänt större.

Själva tyget som du ser inuti hjälmen har olika kvalitetsnivåer.
De mest påkostade hjälmarna har tyger i t.ex. CoolMax som är mycket komfortabelt och har lång livslängd. CoolMax kan ha andra namn, ARAI använder som motsvarande material DryCool. Ju billigare hjälm du väljer desto enklare tyg används.
Plysch i olika varianter ger en spalt mot kroppen som både isolerar mot värme och kyla och en sådan inredning är betydligt mer komfortabel jämfört med vanligt tyg.
Väljer du en hjälm i tusenkronorsnivån är det sällsynt att tyget har den kvalitén så att det går att jämföra med de ovanståendes kvalitéter. Du får normalt också räkna med en kortare livslängd.

För dig som kör mycket eller är känslig för värme har inredningsmaterialet stor betydelse. Glöm inte bort att hjälmen form har stor betydelse för både komfort och hur tyst just du upplever hjälmen.

 

Läs gärna mer om hjälmars säkerhet under "lär dig mer om hjälmar".

MC-Poolen