FUNKTIONSMEMBRAN

PERSONLIG UTRUSTNING

TEXTIL-JACKOR

TEXTIL-BYXOR

HANDSKAR

Funktionsmembran är det gemensamma namnet för det som de flesta kallar "Gore-Tex".

Funktionsmembranet kan vara av många fabrikat och ser till att vattnet inte tränger igenom till kroppen. Dessutom är membran vindtäta.
Principen för funktionsmembran är att man använder sig av en tunn film som har mikroskopiska porer. Porerna är tillräckligt stora för att släppa igenom vattenånga (kondens från kroppen=andas) men för små hål för att släppa genom vatten p.g.a. ytspänningen (=vattentätt). Det finns ett par miljarder porer per kvadrattum. Det har visat sig att dessa membran har en stor praktisk fördel för oss hojåkare eftersom du i princip alltid kan räkna med att plagget är vattentätt. Funktionsmebranen är även vindtäta.

De flesta plagg med funktionsmembran är textilplagg. Det finns även skinnplagg med funktionsmembran. Även skinnplaggen blir i praktiken vattentäta genom detta. Tänk dock på att skinnet fortfarande kräver sin normala skötsel med infettning. Ett skinnplagg som blir blött kommer att kyla även om du själv är torr. Vill du åka så torr och varm som möjligt ska du välja något plagg ur textilsortimentet. Funktionsmembran i kombination med skinn ger en fullt godtagbar kombination som du gärna kan välja om du vill ha looken hos skinn men i mer praktiskt utförande. Räkna med att skinnets motståndskraft mot vatten får räknas i minuter och tänk på att skinnet då inte längre ger dig någon högre säkerhetsnivå, kanske t.o.m. lägre än Cordura.

Många misstolkar lagren i textilplaggen. Yttertyget är inte membranet utan är något annat, oftast Cordura eller något kopiematerial. Membranet sitter innanför yttertyget och bör helst inte av livslängdsskäl vara laminerat på yttertyget då detta lättare orsakar läckage och slitage, om laminat används måste detta vara av kvalitétsfabrikat.

Membranen anges som vattentäta. Har du åkt hoj förr vet du att detta är ett relativt begrepp. Vi brukar uttrycka oss som att plaggen är vattentäta i allt normalt praktiskt bruk. Det finns ändå alltid gränser. Vid tillräckligt hårt regn i tillräckligt hög hastighet tillräckligt länge kan det läcka. Speciellt grenen är känslig eftersom vattnet har en förmåga att samlas där. Det är inte vanligt att plaggen läcker men det tål att sägas att plaggen har skiftande konstruktionsteknik och en del plagg är smartare gjorda (=tätare) än andra. Man kan också säga att i de distanser och väder de flesta av oss fortfarande kör hoj i är plaggen helt vattentäta.

För att plagget ska få kallas vattentätt krävs att det står emot 50 mbar. Trycket du råkar ut för i kraftig motvind kan dock stiga till ca 400 mbar. De flesta kvalitétsmembran klara minst 2000 mbar. Gore-Tex kan stå emot upp till 8000 mbar men vanligast 4000 mbar. Det finns alltså en skillnad mellan de sämsta och de bästa även om 2000 mbar ger ca 4-5 gångers säkerhetsmarginal. Lämpliga membran för oss motorcyklister måste åtminstone klara ca 500 mbar.

Gore-Tex är troligen även bäst på andningsfunktion. Är du kraftigt byggd och svettas mycket kan den egenskapen vara viktig, för oss andra blir skillnaden till andra fabrikat inte märkbar. Gore-Tex ligger högt (högst?) upp i prisligan och plaggen är oftast kombinerade med de bästa materialen i övrigt. Det är ju yttertyget (som är av t.ex Cordura) som står för säkerheten. Det är alltså inte yttertyget som är Gore-Tex.

Reissa är troligen det mest spridda funktionsmembranet. Det används av de flest etablerade klädfabrikanterna och erbjuder en god funktion utan att vara alltför dyrt. Reissa har sannolikt en marknadstäckning i Sverige på minst 50% så vartannat plagg du ser på vägarna har just detta membran. Vissa fabrikanter använder andra namn på Reissa och från 2002 använder Jofama/Halvarssons sitt namn Dryway för detta membran och IXS marknadsförde det under namnet Soltotex.
Reissa lanserade 2002 nästa generation membran som man kallar Reissa Super där man ytterligare har förbättrat egenskaperna.

Sympatex används av bland annat polisen och anses ha bäst stretch-egenskaper utan att tappa sin förmåga till andas/vattentäthet.

Vilket funktionsmembran du väljer är nog mindre väsentligt för de flesta av oss. Så länge du håller dig till de etablerade fabrikaten kan du räkna med att alla håller en tillräckligt hög kvalité. Gore-Tex är det mest kända och det mest vattentäta, även om ribban ligger långt över vad vi hojåkare egentligen behöver. Alla membran har dock någon egenskap som de är "bäst" på. Har du speciella krav på en viss funktion kan det finnas skäl att välja det membran som passar bäst om plagget i övrigt är vettigt konstruerat.

När du jämför plagg och om du tycker det är väsentligt med ett visst membranfabrikat måste du kolla att plagget har smarta lösningar i övrigt för vattentäthet. Det måste t.ex. finnas en ordentlig vattenlåsning för frontblixtlåset i jackan. Där ska finnas en övervikt innerkant så att vattnet inte kan rinna rakt in till blixtlåset. Speciellt på billiga plagg kan sådana "detaljer" vara "bortglömda".
Om du vill att plagget ska andas bra är det viktigt att innerfodret inte är för tätt, kolla då att innerfodret har hål (s.k. mesh-foder), ett slätt nylonfoder försvårar andningsfunktionen.
Ytterfickor är aldrig helt vattentäta och sitter naturligtvis utanför membranet. Ska fickorna vara så täta som möjligt måste de har övervikning och ett tunt blixtlås. Den enda ficka du kan räkna med är vattentät är den inre innerfickan som är innanför membranet.

Membranen fungerar endast med en viss temperaturskillnad mellan in och utsida (ca 2 grader). Membranet kan annars inte göra skillnad på åt vilket håll vattenångan ska passera. Är plagget blött när du kommer hem och du snart ska ut och åka igen gör du klokt i att ta ur innerfodret och hänga delarna separat. Annars kan innerfodret bli fuktigt eftersom det kan absorbera fukten från plagget.

Det är viktigt att du sköter plagg med funktionsmembran på rätt sätt för att få maximal livslängd. Den vanligaste tabben är att man tvättar sönder plagget. Använd aldrig maskiner till att tvätta plaggen, även om tvättråden tillåter det. Centrifugering slungar sönder membranen och starka tvättmedel påverkar membranens funktion. Det finns speciella tvättmedel som är framtagna för att inte påverka membranen, använd dessa tvättmedel och ingenting annat! Använd absolut inte sköljmedel! Torka plaggen långsamt hängande i rumstemperatur och sära på plagget om du vill att de ska torka fortare. Använd aldrig torktumlare eller torkskåp. Spola av yttertyget ofta för att få bort smuts som annars binder fukt i yttertyget. Tvätta innerfodret separat om du vill hålla plagget fräscht mot kroppen.

Det kan vara värt att tänka på att du förbättrar andningsfunktionen och fuktavledningen genom att välja underkläder i high-techmaterial. Titta vidare under värmekläder.

Till sist: Välj plagget som en helhet. Du kan inte bara titta på membranfabrikatet utan måste titta på alla delar av konstruktionen, vissa plagg är helt enkelt smartare konstruerade (=vattentätare) än andra. Ska du ändå lägga ut minst 2.000:- på en jacka kanske några hundralappar till för att få ett bättre konstruerat plagg vara väl använda pengar.

MC-Poolen