FÖRSTÄRKNINGAR PÅ MCPOOL TEXTILKLÄDER

PERSONLIG UTRUSTNING

GORE-TEX JACKOR

MEMBRAN-JACKOR

BYXOR

På våra textiljackor jobbar vi med tre olika nivåer av förstärkningar.

För att kunna sätta in förstärkningarna i ett säkerhetssammanhang måste man börja med yttertygets kvalité. Med mycket få undantag använder vi i McPool textilkläder DuPont Cordura yttertyg. Det är ansett som det starkaste materialet i sin grupp och utgör basen för säkerhetstänkandet. Det är viktigt att poängtera att förstärkningen i sig inte bara rör sig om just denna och att du har en insikt om de olika förutsättningar som ett förstärkt svagt eller starkt tyg medför.

På den enklaste jackan finns inga ytterligare förstärkningar utöver yttertyget i sig.

De vanligast valda jackorna har förstärkningar på utsatta ställen som axlar och ärmbågar. Det kan vara starkt nylonmaterial, Cordura 1000 eller carbon. Dessa förstärkningar ger ett fullt godtagbart skydd och är den nivån som de flesta tillverkare använder sig av. Oftast sitter dessa förstärkningar synligt på utsidan av yttertyget.

Vår mellangrupp har förstärkning med Kevlar på oket, partiet över skulderbladen upp över axlarna. Det här är ett ställe som utsätts för stora påfrestningar i ett normalt olycksförlopp. Därutöver förstärker vi ärmarnas utsida hela vägen från ärmmudden till axeln och där ansluter kevlerförstärkningen, hopsytt med kevlartråd, till oket. Kevlarförstärkningarna syns inte på plaggets utsida eftersom kevlaren ligger under yttertyget. Det här skapar en påtagligt högre säkerhetsnivå då det blir ytterligare svårare att slita sönder plagget.

På våra top-of-the-line jackor förstärker vi hela ryggen med kevlar samt ärmarna som strutar. Även här syr vi ihop de olika kevlarpartierna med kevlartråd för att minimera risken att kevlarpartierna separerar. Dessutom använder vi oss av trippelsömmar på utsatta ställen. Det finns oss veterligen ingen annan tillverkare som har så omfattande förstärkningar i kombination med bästa möjliga yttertyg. Vi menar att dessa plagg erbjuder ett genuint säkerhetstänkande. Dessa jackor är dessutom tajtare skurna eftersom passformen också har betydelse för säkerheten. Vi kan därutöver nämna att vår sportigaste jacka dessutom har förstärkningar på axlarna med carbon inneslutet i Teramid. Förmodligen en svårslagen kombination.

Prisdifferensen mellan dessa olika säkerhetsnivåer är ca 500 kronor.

Byxorna förstärks på två olika sätt.

Med förstärkningsmaterial på knän, oftast Kevlar i kombination med DuPont Cordura 1000.

På våra top-of-the-line byxor lägger vi kevlarförstärkning på insidan av yttertyget ungefär som trekvartskalsonger, alltså runt stussen och ned till strax under knän.

Oftast kombinerar vi dessa kevlarförstärkningar med rivtåligare material som DuPont Cordura 1000 på knän. På vår mest påkostade hängselbyxa finns betydligt större partier i DuPont Cordura 1000 och på vår sportiga midjebyxa därutöver med karbon/teramid på knän.

Glöm inte att även andra förhållanden som sömnadskvalité, trådkvalité, enkel- dubbel- eller trippelsömmar har betydelse. Det är en klart säkerhetssänkande faktor om ryggpartiet har enkelsömmar utan förstärkningar i kombination med mindre rivtåliga yttertyger. Och naturligtvis ska du inte stoppa fickorna fulla med mobiltelefon, penna, nycklar och mynt. De skadar mer än du kan ana om oturen är framme.

Det är skillnad på kläder som man kan köra hoj i och riktiga hojkläder, tyvärr syns det inte alltid på utsidan och oftast inte ens på prislappen.

MC-Poolen