DRYWAY®

PERSONLIG UTRUSTNING

GORE-TEX JACKOR

MEMBRAN-JACKOR

BYXOR

Dryway är det registrerade varumärke som Jofama/Halvarssons använder för det funktionsmembran som de för tillfället använder. Vi kan därför inte specifisera vilken tillverkare som vid ett givet ögonblick ligger bakom detta registrerade varumärke. Det finns dock bara ett mindre antal tillverkare av funktionsmembran i världen. 2002 använde Jofamagruppen enligt specifikationer på plaggen Reissa som tillverkare för Dryway.

Dryway finns, likväl som Reissa, i två versioner, Dryway samt Dryway+.

Funktionsmembran är det samlande begrepper för det material som ser till att vattnet inte kommer in till kroppen, d.v.s. det som många av oss kallar "Gore-Tex"

Principen för funktionsmembran är att man använder sig av en tunn film som har mikroskopiska porer. Porerna är tillräckligt stora för att släppa igenom vattenånga (kondens från kroppen=andas) men för små hål för att släppa genom vatten p.g.a. ytspänningen (=vattentätt). Det finns ett par miljarder porer per kvadrattum. Det har visat sig att dessa membran har en stor praktisk fördel för oss hojåkare eftersom du i princip alltid kan räkna med att plagget är vattentätt.

Membranen anges som vattentäta. Har du åkt hoj förr vet du att detta är ett relativt begrepp. Vi brukar uttrycka oss som att plaggen är vattentäta i allt normalt praktiskt bruk. Det finns ändå alltid gränser. Vid tillräckligt hårt regn i tillräckligt hög hastighet tillräckligt länge kan det läcka. Man kan också säga att i de distanser och väder de flesta av oss fortfarande kör hoj i är plaggen helt vattentäta.

Om membran är applicerade i skinnplagg måste du ha med i resonemanget att skinnet i sig drar åt sig vatten. Skinnets rivstyrka minskas därmed dramatiskt. Då skinnet torkar i fartvinden kommer denna process att stjäla kroppsvärme vilket gör att de flesta fryser även om du är torr mot kroppen. Membran i skinnplagg ersätter därför, enligt vårt sätt att resonera, inte regnstället.

MC-Poolen