DENIER

PERSONLIG UTRUSTNING

MEMBRAN-JACKOR

MEMBRAN-BYXOR

Nylon mäts i trådvikt som anges i denierer.

Denier är viktmåttet i gram för 9000 meter tråd. 1000 D(enier) är alltså starkare och styvare och dubbelt så tung (tjock) som 500 D. Normaltjockleken för plagg i den här kategorin är 500 D. 1000 D blir något stelare att göra en hel jacka av men blir betydligt starkare. 300 D är smidigt att prova i butiken men anses av många onödigt svagt för att erbjuda en godtagbar rivstyrka i en olyckssituation.
1000 D och 2000 D används dessutom ofta som förstärkning på t.ex. ärmbågar.

Eftersom det inte får plats lika många trådar i en väv med en viss yta om tråden är tjockare blir inte plagget dubbelt så tungt bara för att trådtjockleken ökar till det dubbla.

Tänk på att ett plagg som är mjukt i butiken oftast saknar den rivstyrka som plagget bör ha i MC-sammanhang för att skydda dig på ett godtagbart sätt.

Vill du ha ett säkert plagg ska du inte välja piratmaterialen i få Denier.

Även Airguard, Heros-Tec och andra kopiorDuPont Cordura, (alla är nylonmaterial) mäter vikten på fibrerna och anger detta som ett värde i Denier, t.ex. 500 D.

Tänk på att tråden kan vara tillverkad av olika material med olika styrka vilket gör att olika fabrikanters tråd med samma vikt (denier) kan vara olika starka. Det innebär också att talet i Denier inte ger dig någon information om trådens rivtålighet så länge du inte jämför samma fabrikat och typ av tyg.

Allmänt gäller dock att ett lägre tal ger klenare väv och omvänt ger högre tal starkare väv. Många av oss vill att plagget ska vara mjukt och smidigt men det är svårt att uppnå detta utan att ge avkall på säkerheten.

En rimlig rekomendation för MC-bruk är därför 500 D och anses vara en rimlig avvägning mellan rivstyrka och smidighet även om komforten inte nämnvärt förändras om man går upp till 1000 D.

MC-Poolen