CORDURA®

PERSONLIG UTRUSTNING

MEMBRAN-JACKOR

MEMBRAN-BYXOR

Cordura är ett av de yttertyg som används i textilplagg för motorcykelbruk. Cordura är ett polyamid-material.

För att förstå uppbyggnaden av ett textilplagg måste man skikta plagget. Yttertyget är det lager som står för rivstyrkan i plagget. Det finns ett flertal olika yttertyger av skiftande kvalité. DuPont Cordura kan idag anses matcha säkerheten i de flesta normala skinnkläder.

Cordura är ett ofta plagierat material. Originalet tillverkas i USA och kan på rimliga grunder anses som det starkaste materialet i sin grupp.
Till att börja med kan man ju nämna att det knappast skulle förekomma namnkopiering på det sätt som förekommer om det inte fanns något skäl till det. Vad sägs om finurliga varianter som Condura, Cardura, Airdura och Kodura? Det enda tänkbara syftet är att du som kund ska få lite begreppsförvirring och tro att du köpt DuPont Cordura fast du köpt något helt annat och oftast mindre rivstarkt. Man lånar helt enkelt varumärkets renomé.

En del vävar benäms falskt Cordura men då oftast utan den logo som DuPont har. Därför förekommer begrepp som Korea-Cordura, traditionell Cordura etc. Det är jämförbart med att köpa sina Levis-jeans i Bangkok, man har ingen aning om vad man köper. DuPont har på senare tid försökt få stopp på detta namnintrång och stämmer numer de tillverkare/fabrikanter som felaktigt använder DuPonts registrerade varumärke. Problemet är bara att världen är stor och fabrikanternas uppfinningsrikedom vad gäller namn enorm.
Vill du ha ett så rivstarkt plagg som möjligt ska du köpa ett som har DuPont Cordura som yttertyg. Enklaste sättet att motivera det är att alla kvalitétsfabrikat i sina dyraste plagg använder just DuPont Cordura medan inga av de billigaste plaggen har det. DuPont har sin slogan "Cordura, only by DuPont".
Värt att nämna är att vissa fabrikanter använder DuPont Cordura tillsammans med enklare material. Man kan då använda etiketter och logo och få dig att tro att det gäller hela plagget. Materialkombinationer med t.ex. Oxfordnylon sänker rivstyrkan rejält och ser du till säkerheten ska du undvika sådana kombinationer.

DuPont har även andra varianter på väv och DuPont Cordura AFT (Air Flow Technology) förbättrar andningsegenskaperna i plagget. Det finns även stretchande DuPont Cordura.

Många tror att funktionsmembranet (som av kunder ofta uttrycks som Gore-Tex-jacka men menar funktionsmembran-jacka) är det yttre tyget men de textilplagg som har membran för vattentäthet har detta under yttertyget. För att inte slita sönder membranet måste det finnas ett foder som skyddar. Se vidare under funktionsmembran.

Cordura anges tillsammans med ett värde, t.ex. 500 Denier, som avser trådtjockleken Det anger då tygets tjocklek som också styr rivstyrkan. Ju lägre tal desto klenare väv och omvänt ger högre tal starkare väv. Många av oss vill att plagget ska vara så smidigt som möjligt men det är svårt att göra ett mjukgosigt plagg utan att ge avkall på säkerheten. Den vanligaste tjockleken för MC-bruk är 500 D och anses vara en rimlig avvägning mellan rivstyrka och smidighet. I vissa plagg används 300 D, 700 D, 1000 D och 2000 D. Vill du åka säkert ska du gå uppåt i talen.

För att förstärka plaggen ytterligare används ofta starkare material på utsatta ställen (axlar, armbågar, knän, handflator) för att inte plaggen ska kunna slitas sönder vid ett olyckstillbud. Ett vanligt förekommande förstärkningsmaterial är Kevlar men även utanpåliggande skinn eller en kraftigare DuPont Corduraväv fyller motsvarande funktion.

Under yttertyget sys ofta fickor som man kan lägga skydd i. Nuvarande norm för skydd lyder under den gemensamma europeisk normen, CE. Skydden står för slagskyddet.
De flesta jackor har idag en ficka i ryggen för att stoppa ett ryggskydd i. Endast i undantagsfall följer ryggskydd med i priset. Ett ryggskydd i jackan är en rimlig och praktisk lösning men högst säkerhet ger ett separat ryggskydd.

Alla textilmaterial kräver omimpregnering med jämna mellanrum. Lämpligt intervall är ca ett år och det finns speciella preparat på marknaden för detta. Se vidare under klädvård.

MC-Poolen