CE-SKYDD

PERSONLIG UTRUSTNING

MEMBRAN-JACKOR

BYXOR

"Skydd" är ett ord som i sammanhanget med kläder för motorcykelbruk endast får användas för de skydd som genomgått tester och klarat den gemensamma europeiska normen för säkerhet, CE. Allt annat måste kallas för något annat t.ex. ilägg.

Du känner säkert till CE från andra produktgrupper. Tar du t.ex. el så får bara elektriska apparater som är CE-godkända säljas i Europa.

Skiftet i norm kom i slutet av 90-talet. Innan dess förekom ofta Temperfoam som säkerhetshöjande material. Fortfarande används Temperfoam på vissa ställen (höfter på byxor är ett vanligt förekommande ställe) och Temperfoam har klart säkerhetshöjande effekt även om det inte når upp till CE-normen.

Regelverket för att skyddet ska bli CE-godkänt är omfattande och det blir därför svårt att gå in på detaljer i normuppbyggnaden. Det är naturligtvis viktigt att en så liten del som möjligt av slagenergin når kroppen och de material som används blir alltmer avancerade.

Hösten 2001 kom så CE-normen för ryggskydd (som dessförinnan inte omfattats i begreppet). Det kom därför en hel del nya skydd då och många gamla skydd höll inte måttet och försvann. Det kan vara klokt att förvissa sig om att det ryggskydd man köper omfattas av normen. Den nuvarande ryggskyddsnormen heter 1621-2 och den finns i två nivåer, level 1 samt level 2. Level 2 har bland annat bredare skydd för skulderbladen.

När en jacka anges ha CE-skydd kan man i princip säga att jackan har CE-godkända skydd i axlar och armbågar. Ryggskydd är normalt tillval och till flera fabrikat kan man köpa ett ryggskydd som går att stoppa i en ryggficka. Bäst ur säkerhetssynpunkt är ett separat ryggskydd som du sätter på kroppen. Om yttertyget/skinnet brister har du ytterligare ett lager som kan absorbera energin. Har du skyddet i plagget försvinner detta om plagget brister.

Glöm aldrig att du som frågar efter skydden som första fråga gör en dundertabbe. Skyddet skyddar aldrig längre än vad yttermaterialet tål innan det brister. Kolla därför först att väljer ett plagg med högklassigt yttermaterial och god sömnadskvalité. Sen kan man börja prata om skydden i sig.

Tyvärr kan man nog också tillägga att de skydd som inte har läsbara stämplar och fabrikant ger ett tveksamt intryck. Om fabrikanten lagt ner stor möda och energi på att få skyddet att uppnå normen och dessutom betalt bra för alla tester varför är man då inte mån om att få detta att framgå på skyddet? Normen heter 1621-1 och skyddet har ett registreringsnummer. Lyft ur skyddet ur plagget och kolla, lita inte alltid på uppgifter på i första hand billiga plagg av mer okända fabrikat.

EXEMPEL PÅ CE-SKYDD

Skyddssatsen för Halvarssons, Jofamas och Lindstrands byxor. Ingår i vissa plagg och kan kompletteras till flertalet andra. Nya skydd från år 2002.

 

 

295:-

Halvarssons/Jofamas/Lindstrands skyddssats byxa

Skyddssatsen för Halvarssons, Jofamas och Lindstrands jackor. Ingår i vissa plagg och kan kompletteras till flertalet andra. Nya skydd från år 2002.

 

 

295:-

Halvarssons/Jofamas/Lindstrands skyddssats jacka

Skydd för McPool´s plagg. Fliksystem gör skydden mycket följsamma. Ingår i alla jackor/byxor. Samma skydd används till axlar, armbågar och knän

 

 

100:-/st

McPool´s CE-godkända skydd

MC-Poolen