AIRGUARD (AIRDURA)

PERSONLIG UTRUSTNING

TEXTIL-JACKOR

TEXTIL-BYXOR

Airguard är ett av de yttertyg som används i textilplagg för motorcykelbruk. Airguard är ett polyamid-material.

Airguard tillhör mellangruppen av textilier ur säkerhetssynpunkt. Se även vidare under DuPont Cordura.

Airguard kallades tidigare för Airdura men ändrade namnet efter det att man blivit stämt för namnintrång av DuPont som äger varumärket Cordura.

För att förstå uppbyggnaden av ett textilplagg måste man skikta plagget. Yttertyget är det lager som står för rivstyrkan i plagget. Det finns ett flertal olika yttertyger av skiftande kvalité. Airguard är ett registrerat varumärke och tillverkas i Korea.

Många tror att funktionsmembranet är det yttre tyget men de textilplagg som har membran för vattentäthet har detta under yttertyget. För att inte slita sönder membranet måste det finnas ett foder som skyddar. Se vidare under funktionsmembran.

Principen för Airguard är att fibern ser ut som ett sugrör och i det hål som finns i mitten av fibern ska kunna transportera luft (därav det ursprungliga namnet Airdura) och därigenom även värme inuti tyget.

Airguard, liksom DuPont Cordura, mäter vikten på fibrerna och anger detta som ett värde i Denier, t.ex. 500 d. Det anger då tygets tjocklek som också styr rivstyrkan. Ju lägre tal desto klenare väv och omvänt ger högre tal starkare väv. Många av oss vill att plagget ska vara smidigt men det är svårt att uppnå dettta utan att ge avkall på säkerheten. Den vanligaste tjockleken för MC-bruk är 500 d och anses vara en rimlig avvägning mellan rivstyrka och smidighet.

Half Airdura är ett material som lanserades 2002 och är mjukare än vanlig Airdura. Det är Halvarssons som i dagsläget använder sig av detta material. Airduras fiber är som ett rör (med hål i fiberns centrum) och på Half Airdura är väggen tunnare än i vanlig Airdura.

För att förstärka plaggen ytterligare används ofta starkare material på utsatta ställen (axlar, armbågar, knän, handflator) för att inte plaggen ska kunna slitas sönder vid ett olyckstillbud. Ett vanligt förekommande förstärkningsmaterial är Kevlar men även skinn fyller motsvarande funktion.

Under yttertyget sys ofta fickor som man kan lägga skydd i. Nuvarande norm för skydd lyder under den gemensamma europeisk normen, CE. Skydden står för slagskyddet.

MC-Poolen