SKINNJEANS

ÖVERSIKT PERSONLIG UTRUSTNING

SORTIMENT SKINNJEANS

Det finns två huvudkategorier av skinnjeans, stringjeans (snörjeans och disco-jeans är synonymer) och raka jeans (som vanliga denim-jeans). Det finns dessutom en del specialmodeller med armystuk där det finns extra fickor på sidorna av benen. Vad hängselbyxor är säger ju sig självt men det kan vara värt att notera att det finns hängselbyxor med både högre och lägre bröstskärningar vilket kan göra en del modeller intressanta som alternativ till jeans.

Jeans används mest för kortare sträckor. Det är svårt att komma ifrån att det blir ett visst drag mellan jacka och jeans men det är bekvämt att ha ett par smidiga jeans. Därför är det inte ovanligt att man även har ett par hängselbyxor i garderoben och använder dessa vid längre turer och sämre väder. Jeansen är sällan vadderade eller förstärkta på knän så skinnkvalitén blir än viktigare än vid valet av övriga delar. De försök som gjorts med vadderade knän på jeans har sällan fallit väl ut. En del jeans går att komplettera med CE-skydd men det är sällsynt att de ingår i priset.

Fördelen med att välja stringjeans i stället för raka jeans är att man kan variera vidden med hänsyn till hur mycket kläder man har under. Normalt använder man ett par joggingbrallor eller de speciella värmekläder som finns för att hålla värmen. Att ha vanliga jeans under blir bara knöligt. De flesta tycker det är snyggast om man väljer storlek så att snörningen är halvöppen.

Längden är nästan undantagslöst s.k. rålängd. Det innebär att jeansen sys lite för långa och du själv klipper av till lagom längd. När man klipper av byxbenen får man inte glömma att benlängden kortas något (1-2 cm) efter en tids användning eftersom byxbenen veckar sig i knäna. Glöm inte att vidden över vaden måste räcka för att ha bootsen innanför (det är vanligast).

De flesta vill inte att jeansen sitter för tajt. Allt skinn mjuknar och töjer sig, mest där det behövs så räkna med att jeansen töjer sig i ändan och över knän. Väljer du jeansen tajta kan de töja sig mer än fodret tål, även om det sys större än jeansen. Fodret går normalt ner till knät.

Skärningen i ändan kan vara av två typer, sadelskärning med rundad sittyta eller jeansskärning som vanliga jeans t.ex. Levis. Det är en fördel om inte midjan är för lågt skuren och speciellt damstorlekar måste vara något uppdragna i midjeskärningen i bak.

Det finns jeans i både nötskinn och getskinn. De allra flesta dyrare jeans sys i nöt. Dels kan man få större tjocklek på skinnet vilket ger mer stadga än det tunnare getskinnet och dels har det en snyggare yta. Benets framsida kan dessutom göras i ett stycke vilket gör att man slipper knäsömmen. Alternativet get är i vissa fall att föredra. Getskinnets annorlunda struktur ger ett ovanligt starkt skinn utan att behöva vara särskilt tjockt vilket ger en väldigt smidig och lätt byxa. Dessutom har ofta priset en viss betydelse och getskinnet är i allmänhet billigare.

Det har börjat komma skinnkläder i kombination med funktionsmembran. Det innebär att jeansen i praktiken blir vattentäta. Tänk ändå på att skinnet kan bli blött och när det torkar i fartvinden uppstår en kraftigt kylande effekt. Vissa skinn är därför Scotchguard-behandlade och det försvårar återfettning av plagget. Räkna med att sådant behandlat läder har en kortare livslängd jämfört med obehandlat läder. Tänk också på att blött skinn har väsentligt lägre rivtålighet än normalt infettat torrt skinn.

Skinn måste underhållas för att behålla sin vattenavstötande förmåga och det är därför omöjligt att säga hur länge skinn står emot regn. Använd alltid regnställ om du vill åka torr. Skulle jeansen bli blöta torkar man de i rumstemperatur och smörjer in med ett läderfett medan jeansen är svagt fuktiga. Du bör under alla omständigheter smörja in jeansen ca två-tre gånger per säsong. Skinnet drar bara åt sig en viss mängd fett så får du överskott att torka av är skinnet mättat och du har gjort ett bra jobb.

Att smörja in skinnet är inte minst viktigt för skinnets rivhållfasthet så vill du åka så säkert som möjligt ska du inte glömma den detaljen. Smörj aldrig in plagget med något skinnfett som innehåller silicon eftersom du då förstör plagget!

MC-Poolen