HUR DU VÄLJER HJÄLMSTORLEK

PERSONLIG UTR

JET-HJÄLMAR

PLASTINTEGRAL

GLASFIBER-INTEGRAL

ÖPPNINGSBARA

De flesta kunder som spontant väljer en hjälm väljer för stor storlek!

Vi tjatar, försöker informera och visa varför du ska välja en hjälm som är trängre än du vill ha. Och jobbar lite i motvind eftersom det är lättara att sälja för stort än rätt. Sitter hjälmen skönt i butiken behöver ju försäljaren bara fråga om den just sitter skönt. Men en sådan hjälm är i allmänhet för stor!

Hjälmens inredning är till stor del uppbyggd av frigolit. Som du säkert känner till är frigolit eftergivligt och kommer att få den form som just din skalle har. För precis som med andra delar av kroppen har inte två människor identisk skallform. Även om skallens ovalitet är lika som din kompis har har ni inte dessutom era horn och bucklor på skallen på samma ställen. När frigoliten anpassat sig till dina ojämnheter och någon annan använder hjälmen ska den anpassa sig till den personens annorlunda ojämna skalle. Resultatet blir att hjälmen fortsätter att växa. Men kom också ihåg att olika individer inte passar i "samma" hjälm. En kompis som rekomenderar dig en hjälm som han är väldigt nöjd med behöver inte vara ett klokt val för dig.

Frigoliten kan ha olika densitet, d.v.s. vara olika hård. Plasthjälmarnas sämre skal kompenseras med en hårdare frigolit. Det innebär att anpassningsprocessen tar något längre tid i en plasthjälm.

Vi tjatar vidare om att formen på hjälmen måste stämma med formen på din skalle. Vi använder ofta skor som är ett tydligt exempel. Du går inte in i skoaffären och frågar efter en sko. Du talar om vilken storlek du ska ha men också om du behöver en bred eller smal sko och kanske om den ska vara hög i lästen. Skons storlek mäts i skons längd. Hjälmens storlek mäts i omkrets. Skulle skons storlek mätas på motsvarande sätt som en hjälm skulle en bred sko i t.ex. stl 43 vara kortare än en med smal läst. Men ingen vettig människa vet vilket mått man har på skallens längd (nacke till panna) så man provar tills måttet nacke panna stämmer (då går hjälmen ner på skallen så att den hamnar ca ½-1 cm ovanför ögonbrynen). Det mått som blir öra/öra accepterar man tills dess man börjar köra lite fortare för då blir det bullrigt. Måttet nacke/panna måste räcka till för om det inte gör det är hjälmen för liten (skon är för kort) och en sådan storlek kan man inte välja. Observera att det är inte ett mått som blir större efterhand. De av er som har valt en för rund hjälm får en extra kraftig röd rand i pannan och tycker att den trycker samtidigt som den är bullrig.

När du konstaterat att hjälmens form är okey ska du välja storlek. Grundregeln är att du ska välja den minsta hjälm som inte är för liten (den ska bottna på skallen) och då tycker många att det är för trångt. Men det trånga ger sig bara hjälmen bottnar. Speciellt skumgummit i kinderna kommer att tryckas ihop ganska fort och behövs för att täta mot kinden och vidare under öronen.

Bullret i hjälmen är förutom form och storlek även beroende av hur luften cirkulerar runt dig på just din hoj. Det betyder att utöver din MC:s utrustning (vindruta, kåpa etc) är bullret även beroende av din körställning. Har du ovanligt långa armar så får du andra luftströmmar runt hjälmen jämfört med den person som har ovanligt korta armar, även på samma hoj med samma utrustning. Därför är det inte möjligt att testa hur bullriga hjälmar är annat än på den person som testar den (och jag är i varje fall mer intresserad av hur den bullrar på mig och min hoj än på testföraren på sin hoj) Ta därför sådana uppgifter med en stor nypa salt.
Grundprincipen är att en rundare hjälm bullrar mer än en oval, släta tätningar nederst i hjälmen är tystare än sådana som har skarvar och kraftigare kindkuddar ger lägre vindbrus. Ett dragskydd under hakan brukar också sänka ljudnivån.

Lycka till med ditt storleksval!

MC-Poolen