HÄNGSELBYXOR

PERSONLIG UTRUSTNING

HÄNGSELBYXOR

JEANS

TIPS OM VAL

Det finns i huvudsak två grundmodeller av hängselbyxor, med låg och med hög skärning vid bröstet.
Vilket man väljer är mycket en fråga om tyck och smak. Visserligen tycker en del att det blir väl tjockt över bröstet med en hög hängselbyxa, speciellt om man har en omlottknäppt jacka, och därför har det kommit alltfler lågt skurna hängselbyxor. Dessa är skurna ca en dm över midjan.
Vanliga midjekorta jeans ger däremot en glipa i ryggen och det är nästan omöjligt att inte få drag mellan jeans och jacka. Många väljer att köpa både ett par jeans och ett par hängselbyxor och varierar mellan dessa med hänsyn till vädret.

Benlängden är nästan alltid given. Det innebär att du har en söm längst ner vid vaden och oftast ett blixtlås för att kunna komma igenom med foten. Dessa hängselbyxor är sydda för stövlar där man har byxbenet innanför stövelskaftet.
De få modeller av rålånga hängselbyxor som finns är sydda lite för långa och du själv klipper av till lagom längd. När man klipper av byxbenen får man inte glömma att benlängden kortas något (1-2 cm) efter en tids användning eftersom byxbenen veckar sig i knäna. Man kan sy upp, limma eller bara klippa av men man måste komma ihåg att fästa sidosömstråden.
Om du har boots får du inte glömma att vidden över vaden måste räcka för att ha bootsen innanför och det gör inte de som är sydda för stövel. Vår byxa McPool Hockenheim är sydd för custombruk med plats för boots innanför.

De flesta vill inte att hängselbyxorna sitter för tajt men det är vanligt att man går för långt åt andra hållet. Allt skinn mjuknar och töjer sig, mest där det behövs, så räkna med att hängselbyxorna töjer sig mest i ändan och över knän. Räkna med att du upplever byxorna som minst en storlek större efter en tids användning.
Väljer du väldigt tajt kan byxorna töja sig mer i ändan än vad fodret tål, även om det sys större än hängselbyxorna just för att motverka problemet. Om du å andra sidan väljer för stort ser det inte bara tokigt ut, det försämrar dessutom säkerheten väsentligt. Välj därför byxan något tajtare än du vill att byxorna ska sitta sedan.

De flesta vill kunna få plats med jeans under hängselbyxorna för att kunna vara "färdigklädd" när man kommer fram till svärmor. Bäst värme ger dock någon form av joggingbyxor och det finns speciella underställ för att ge maximal värme för dig som är frusen eller åker när det är kallt.

Det finns hängselbyxor i både nötskinn och getskinn.
De allra flesta dyrare hängselbyxor sys i nöt. Dels kan man få större tjocklek på skinnet vilket ger mer stadga än det tunnare getskinnet och dels har det en snyggare yta. Skinnbitarna kan göras större och därmed ges möjlighet till färre sömmar vilket ökar säkerheten.
Alternativet get är i vissa fall att föredra. Getskinnets annorlunda struktur ger ett ovanligt starkt skinn utan att behöva vara särskilt tjockt vilket ger en väldigt smidig byxa som inte blir så tung. Framför allt brukar damer uppskatta den lägre vikten.
Dessutom har ofta priset en viss betydelse och getskinnet är i allmänhet billigare.
Säkerheten kan dessutom höjas med hjälp av CE-skydd eller ilägg av andra material. För hängselbyxor gäller att CE-skydd används till knän och ilägg i höfterna. Orsaken till att inte alla fabrikanter använder CE-skydd i höfterna är att många kunder upplever att byxan blir för bred vid höfterna med de oftast tjockare CE-skydden. Iläggen är oftast av Temperfoam som är ett säkerhetshöjande material (blir hårt vid slag) även om det inte når upp till CE-normen. Du kan också läsa vidare om olika skinnkvalitéer och dess påverkan på säkerheten..

Det finns skinnkläder i kombination med funktionsmembran. Fördelen är att du inte blir blöt efterom funktionsmembranet hindrar vattnet från att nå kroppen. Skinnet kan dock fortfarande bli blött så du får inte glömma att det fortfarande är viktigt att sköta plagget. Blir byxan blöt kommer den att ge en kylande effekt medan den torkar så söker du maximal värme i regn är textilbyxorna att föredra. Man får heller inte glömma att funktionsmembranet inte ersätter regnstället eftersom blött skinn har en skrämmande låg säkerhetsnivå.

Som grundprincip ska du alltid använda regnställ när du valt skinnkläder. Det finns ett flertal olika varianter och de flesta föredrar idag de tvådelade ställ som finns.

Skinn måste underhållas för att behålla sin vattenavstötande förmåga och det är därför omöjligt att säga hur länge skinn står emot regn. Använd alltid regnställ om du vill åka torr. Skulle hängselbyxorna bli blöta torkar man de i rumstemperatur och smörjer in med ett läderfett medan de är svagt fuktiga. Du bör under alla omständigheter smörja in hängselbyxorna ca två-tre gånger per säsong. Skinnet drar bara åt sig en viss mängd fett så får du överskott att torka av är skinnet mättat och du har gjort ett bra jobb.

Att smörja in skinnet är inte minst viktigt för skinnets rivhållfasthet så vill du åka så säkert som möjligt ska du inte glömma den detaljen. Smörj aldrig in plagget med något skinnfett som innehåller silicon eftersom du då förstör plagget!

MC-Poolen