HANDSKAR

PERSONLIG UTRUSTNING

SORTIMENT

VATTENTÄTA TEXTIL

VÄLJ HANDSKAR MED OMSORG!

För att du ska få en utrustning som passar för normalfallet tycker vi det är rimligt att börja med en fodrad handske. Den kommer du att behöva alla de dagar som inte är riktigt sommarheta. När du har skaffat dig ett par normaltjocka handskar kan du komplettera med en tunnare sommarhandske.
Det finns handskar i såväl skinn som textil i båda kategorierna.

Ofta är handskarna fodrade med Thinsulate för att förbättra värmen och för dig som ofta blir för varm finns även handskar med kylande foder.

För dig som har textil-ställ bör det naturliga valet vara en vattentät handske i textil. För att förbättra greppförmågan används skinn i handflatan och ofta dessutom förstärkt med Kevlar. Fördelarna med vattentätt är stora eftersom du då också vinner värme.
Tänk på att vattentätt alltid är ett relativt begrepp. Oavsett vilket fabrikat du väljer får man nog säga att det finns gränser, vad menas, ska den vara vattentät i 100 mil i 150 på Autobahn eller i 5 km i 50 km/t till jobbet? De textilhandskar vi säljer fyller, oavsett fabrikat, kravet på vattentäthet vid normalt bruk och det räcker ganska långt men tyvärr inte hur långt som helst.

Normalt infettat skinn av hög kvalité är mycket bra ur säkerhetssynpunkt men regnar det blir handsken naturligtvis blöt. Det tål att påpekas att blött skinn har mycket måttlig (=dålig) rivstyrka så du ska köra i regn med skinnhandskar måste du använda regnöverdrag, även om skinnhandsken har membran. Dessutom bör man tänka på att under tiden skinnhandsken torkar kommer fartvinden att kyla dig rejält. Smörjer du inte in skinnet med jämna mellanrum blir det torrt och sprött och då försämras också rivstyrkan och säkerheten påtagligt. Kombinationen membran och skinn förekommer allt oftare men fungerar inte lika bra som de rena textilhandskarna eftersom skinnet fortfarande drar åt sig vatten och därmed tappar säkerhet och värme.

Händerna sitter direkt utsatta för regnet och det kommer redan i måttliga farter att bli som att sitta i en högtryckstvätt. Handskar har dessutom många sömmar som kan läcka.

Tänk också på att våra mänskliga reflexer gör att du alltid tar emot dig med händerna. Därför rekomenderar vi dig att välja en handske med förstärkningar i handflatan.

För att förbättra rivstyrkan används Kevlar, och det gäller såväl skinn som textilhandskar.

Det säger sig självt att man vill att handskarna ska hålla ihop så bra som möjligt och det blir i varje fall bättre med Kevlar men någon hundraprocentig garanti för att handsken inte kan gå sönder vid en omkullkörning är det naturligtvis inte. Val av material inkluderar också tråd och sömnadskvalité men också storleksvalet har betydelse.
Så en dyr handske i mycket rivstarkt känguru hopsydd på ett bra sätt framstår inte som något orimligt alternativ om du är mån om din säkerhet. (Känguruskinn är ca dubbelt så starkt som nöt i samma tjocklek så du får en mycket följsam handske utan att tappa säkerhet)

Hög krage är i princip bättre än kort eftersom det hindrar drag upp i ärmen. För dig som har jacka i skinn krävs normalt lite vidare krage. Dubbel kragförslutning minskar risken att tappa handsken i en olyckssituation.

Damstorlekarna har alltid varit ett bekymmer, dels för att damhänder inte är en mindre kopia av männens, och dels för att försäljningen av damstorlekar bara är en bråkdel av herrstorlekarnas. Men det kanske beror på att bara ett fåtal fabrikanter har vågat satsa på damerna. Vi tillverkar flera modeller av vårt eget fabrikat McPool i damstorlekar och har vårt eget storlekssystem då det inte finns någon utarbetad standard.
Vi delar in er damers händer enligt följande:
Handflatans storlek där du kan välja mellan 6, 7 och 8.
Fingerlängden kan vara kort eller lång och kallas följaktligen K(ort) eller L(ång).
För att skilja handskarna från herrstorlekarna inleds storleken med D(am).
För dig med en normalstor handflata och normallånga fingrar blir valet D6L, något större handflata och korta fingrar D7K etc.

MC-Poolen