RYGGSKYDD

PERSONLIG UTRUSTNING

TILLBEHÖR TILL PERSONLIG UTRUSTNING

VAD SKYDDAR BÄST?
Det är ingen enkel fråga att besvara men man kan i varje fall titta på vad de olika fabrikaten nykonstruerar. Trenden bland ryggskydden går mot bältade skydd och nästan uteslutande används sådana på tävlingsbanorna. Ryggskydd av s.k. bältad typ ger generellt ett mycket gott skydd mot slag och genomträngning. Det blir också allt vanligare med skyddsvästar och byxor som inte flyttar på sig lika lätt. Fördelen med väst är att de ofta har alla skydd, såväl axlar, armbågar och rygg. Byxorna (typ boxershorts) har även skydd för höften och i gren.

Hösten 2001 kom första normen för ryggskydd och 2007 kom det ytterligare en variant av normen som då anges som tillägg Level 2.

Om skyddet sitter på kroppen i stället för i plagget slipper du risken att skyddet försvinner när plagget brister. Kan man riva itu en Volvo i en krock kan man säkert riva sönder både skinn och Cordura (speciellt de s.k. piratmaterialen i textil) och då har du inget skydd alls om det sitter i plagget. Så glöm inte bort vad du valt att ha som yttermaterial i ditt skyddsplagg. Det är ingen smart idé att känna efter om det sitter skydd i ett plagg om man inte förstår skillanden i materialens rivtålighet. Inte heller om man väljer plaggen onödigt stora då plagget vrider sig runt kroppen och skydden knappast sitter på rätt ställen längre. Vad som kan hända när du stoppar pennan i innerfickan vill du nog helst inte spekulera i. Se alltså säkerhet som ett koncept som inte enbart handlar om vilket ryggskydd du valt.

Jämför man med de skydd för axlar/armbågar/knän som finns, och där det sedan länge funnits en CE-norm, så är dock i stort sett alla av den typ som vi kallar absorberande.

Akira använder sig av hårda skydd i kombination med absorberande material vilket skyddar både mot genomträngning och slag. Akira finns i två längder och med midjeband i två vidder så är du lite rundare om magen finns det varianter för dig också.

Held har ett Level 2 skydd och dessutom finns det skyddsvästar som alltfler använder. Skyddsvästen har ett stretchande tyg med fastsatta skydd för såväl axlar, armbågar samt rygg. Dessutom har dessa oftast skydd för revben och nyckelben. Naturligtvis ger en sådan skyddsväst det bästa skyddet.

Tänk också på att skyddet ska användas, helst alltid, när du åker. Det gör ingen nytta i garderoben om du tycker att det känns varmt, knöligt och obekvämt att använda. Om du tror att latmasken kommer att slå till ofta är det bättre med ett något mindre skyddande ryggskydd i jackans ryggskyddsficka än ett bättre i garderoben.

BILDER PÅ SAMTLIGA SKYDD

AKIRA -2009

1.195:-

Bälttypsskydd. Uppfyller CE 1621-2. Bra ventilation. 6 kotor (kort) med smalt midjeband.

AKIRA -2009

1.195:-

Bälttypsskydd. Uppfyller CE 1621-2. Bra ventilation. 6 kotor (kort) med brett midjeband.

AKIRA -2009

1.295:-

Bälttypsskydd. Uppfyller CE 1621-2. Bra ventilation. 7 kotor (långt) med smalt midjeband.

AKIRA -2009

1.295:-

Bälttypsskydd. Uppfyller CE 1621-2. Bra ventilation. 7 kotor (långt) med brett midjeband.

HELD SALVO -2009

2.395:-

Passar Halvarssons/Jofamas plagg. Uppfyller CE 1621-2. Böjligt.

HELD ZELDA -2009

1.995:-

Passar Halvarssons/Jofamas plagg. Uppfyller CE 1621-2. Böjligt.

 

MC-Poolen