INFORMATION OM VATTENTÄTHET

PERSONLIG UTRUSTNING

KLÄDVÅRD

Vad menas med att plagg är vattentäta?

Det lättaste är att säga att plaggen är just vattentäta, inte minst om det står "waterproof" på plagget. Tyvärr är nog inte sanninngen så bra. Kör du tillräckligt länge i tillräckligt hårt regn och dessutom ganska fort så läcker det. Förr eller senare. Förr om ytspänningen på vattnet är låg (det är ju därför du använder tvättmedel vid tvätt av plagg). Väljer du en jacka med löstagbart membran får du finna dig i att kopplingen mellan jackan och fodret kan läcka något. Detsamma gäller vid genomgående blixtlås även om dessa är av s.k. vattentät typ.

Däremot innebär inte det att plaggen med fastsytt membran "läcker". Du kan räkna med att plaggen håller tätt i allt normalt bruk. Det betyder att regnskuren inte är något problem. Inte heller det normala regnvädret. Regnar det småspik stannar de flesta av oss ändå. Dessutom säger oss erfarenheten idag att olika typer av regn har olika lätt att passera membranen. Det som du upplever som ett lättare regn kan vara det svåraste att få plagget tätt emot.

För att få plaggen vattentäta används s.k. funktionsmembran varav Gore-Tex är det mest kända. Det här har inneburit en revolution för oss hojåkare. Numer slipper du hålla på med regnöverdrag i olika former om du väljer plagg med membran. Speciellt om du väljer plagg i kombinationen textil/membran. Nu finns inte alla produktgrupper i den kombinationen och det är nog dessutom så att inte alla produktgrupper passar in i den. Tar du t.ex. stövlar så vill de flesta av oss ha just skinn.

Kombinerar man skinn och membran så tar inte detta bort kravet på skötsel. Har du skinn/membran ska du ändå smörja in skinnet. Problemet där är att vissa skinnplagg behandlas med olika plastmaterial för att få skinnet tätt. Då andas det inte heller och går naturligtvis inte att smörja in. Ett sådant behandlat skinn riskerar att torka snabbare än obehandlat och du tappar livslängd och rivstyrka av den orsaken. Skinn kan även behandlas på andra sätt för att åstakomma en vattenavvisande yta. Sådana behandlingar varar tyvärr inte för evigt.
Regnblött skinn tappar ca 80% av rivtåligheten när det är regnblött. Du bör alltså ändå använda regnställ för kombinationen skinn/membran även om membranet håller kroppen torr.

För stövlar finns två typer av konstruktioner. De enklaste stövlarna har invikt och limmat membran vid sulan. Mer normalt påkostade stövlar har membran som går som en strumpa, d.v.s. även under foten. De med strumpformat membran har längre livslängd och bättre vattentäthet varför vi rekomenderar denna typ.

Kombinationen textil/membran är tätare och har bättre andningsfunktion. Textilmaterialet (Cordura) kräver dock omimpregnering ca en gång per år för att bibehålla maximal effekt.

Svåraste ställen att få täta är gren och ända. Du trycker med hela båltyngden och flyttar dig konstant när du kör. Har du dessutom en skålad dyna sitter du i en vattenpöl. Mer påkostade byxor har därför dubbla membran i baken.

Glöm inte att plaggets lösningar för vattenlåsning vid blixtlås, ficklockens avrinningsriktning och motsvarande andra konstruktionslösningar betyder mycket för hur länge plagget upplevs som torrt.

De plagg som går att tvätta (textilkombinationer) ska tvättas med försiktighet. Inga maskiner till att börja med. Absolut ingen centrifugering. Inte heller några starka tvättmedel. Det finns speciella medel för detta ändamål. Använd dessa!

MC-Poolen